In nordul Indiei traieste un popor nomad alcatuit din dansatori si muzicanti. Numele lor – Kalbelia – inseamna „cei care iubesc serpii". Sunt cel mai emblematic trib al tiganilor din Rajasthan. Realizatorul documentarului, Raphael Treza, muzician si cineast, a petrecut trei luni cu tiganii din Rajasthan, pentru a documenta modul de viata al acestei comunitati enigmatice.
In trecut, Kalbelia se mutau frecvent dintr-un loc in altul. Ocupatia lor traditionala este prinderea serpilor si comercializarea veninului de sarpe. In zilele noastre, cresc serpi, caini, gaini, cai, magari, porci si capre. Cum sarpele se afla in centrul culturii lor, miscarile de dans si simbolurile de pe costumele comunitatii amintesc adeseori de aceasta reptila.
In mod traditional, barbatii Kalbelia duceau cobre in cosuri de trestie din usa in usa prin sate, in timp ce femeile lor cantau, dansau si cereau de pomana. Acestia venereaza si astazi cobra si pledeaza pentru protejarea acestei reptile. In sate, daca un sarpe intra din greseala intr-o casa, era chemat un tigan Kalbelia sa prinda animalul si sa il scoata afara fara sa-l omoare.
Kalbelia sunt hindusi si practica cultul serpilor; se inchina la Naga (fiinte divine jumatate om, jumatate sarpe) si la Manasa (zeita serpilor), iar ziua lor sfanta este Naga Panchami.
Romii Kalbelia au traditii diferite de cele ale majoritatii hindusilor. Barbatii Kalbelia poarta Apadravya (un piercing in penis). Kalbelia isi ingroapa mortii, in loc sa ii incinereze (asa cum se intampla in cazul hindusilor din restul Indiei).
La casatorie, mirele trebuie sa plateasca tatalui miresei un pret pentru mireasa, iar tatal mirelui trebuie sa plateasca pentru nunta.