Anjou-Plantagenet (in limba franceza [ɑ̃ˈʒu-ˌplɑ̃ntɑʒə'nɛ], in engleza [ɑːn'ʤuː-plaen'taeʤənɪt] a fost o casa regala a Angliei. Primul ei reprezentant este contele Geoffrey al V-lea de Anjou (1113-1151), supranumit Plante Genet datorita blazonului sau care infatisa o tulpina de grozama (Laburnum anagyroides), din 1144 duce al Normandiei. Neamul Plantagenet a fost pe tronul Angliei din 1154 pana in 1399.
Primul Plantagenet pe tronul englez a fost Henric al II-lea al Angliei (din 1154), caruia ii urmara sapte capete incoronate. Mama lui Henric era imparateasa Matilda, fiica lui Henric I al Angliei si nepoata lui William Cuceritorul, care fusese prin casatoria cu imparatul Henric al V-lea pe tronul Sfantului Imperiu Roman. Pentru a cuceri tronul normand pentru Henric al II-lea, fiul ei din a doua casatorie cu Geoffrey al V-lea de Anjou, ea s-a angajat intr-o lunga lupta impotriva lui Stephen de Blois.
Henric al II-lea a intemeiat Imperiul Angevin, denumit asa dupa numele casei de Anjou, care cuprindea pe langa Normandia si Anglia provinciile Maine, Anjou si Aquitania. Fiul sau, Ioan "Fara de Tara", a pierdut apoi mare parte a domeniilor din vestul Frantei.
Richard al II-lea al Angliei a fost rasturnat in 1399 de pe tronul Angliei, pe care se perindara apoi in total sase regi ai caselor York si Lancaster, inrudite secundar cu Plantagenetii. Dupa moartea lui Richard al III-lea al Angliei in 1485 pe tron a urcat dinastia Tudor. Ultimul urmas cunoscut al casei de Plantagenet a fost Eduard Plantagenet, cel de-al 17-lea earl de Warwick, care a fost executat in 1499. Prin linia secundara a casei de Beaufort era inrudit si Henric al VIII-lea al Angliei din casa de Tudor cu Plantagenetii.