Intretinerea unei locuinte sau a unei gospodarii necesita o multime de cheltuieli, indiferent de numarul de persoane din spatiul locativ respectiv. Problema facturilor este cunoscuta fiecaruia. Am decis sa scriu cateva sfaturi practice care ar creste considerabil economiile unei familii. Daca vrei sa iti reduci costurile, merita sa citesti recomandarile ce urmeaza:
Izoleaza-ti locuinta. Conform unor studii, pana la 25% din caldura se pierde prin acoperis; 35% se pierde prin pereti; 10% prin ferestre; 15% prin pardoseala; 15% prin usi. Asa ca, oricat de mult ar costa, izolarea isi merita toti banii. Nu doar va creste confortul locuintei, ci se vor si reduce cheltuielile de incalzire cu pana la 50%.
Regleza termostatul. Fiecare grad in minus pe timp de iarna poate insemna o reducere a facturii cu pana la 5%, in functie de zona in care locuiesti.
Cumpara un termostat programabil. Cu ajutorul lui vei putea sa programezi cand sa fie cald si cand nu. Daca iarna, in timpul zilei, nimeni nu este acasa, programeaza-l sa porneasca cu 30 – 50 de minute inainte de sosirea ta. Iar in timpul noptii, programeaza-l sa functioneze la 17-18° C.
Stinge lumina. Poate pare banal, dar sa stii ca multe persoane evita sau uita sa faca acest mic gest. Daca te uiti la TV in sufragerie, stinge lumina in bucatarie. Daca iei masa in bucatarie, stinge lumina in dormitor, etc. Nu risipi energia electrica prin aprinderea becurilor in camerele in care nu stai.
Opreste calculatorul. Computerele consuma foarte multa energie. Asa ca este mai bine pentru buzunarul tau sa le opresti atunci cand nu mai lucrezi la ele.Small House and Piggy Bank with Stacks of Hundred Dollar Bills Isolated on a White Background.
Nu imbunatati permanent software-ul calculatorului, decat daca lucrezi acasa pe programe speciale (cum ar fi editare video) si ai nevoie sa fii la zi. Daca folosesti computerul doar pentru distractie (muzica, filme, jocuri), pentru navigare pe internet si pentru a scrie cateva documente in word, nu arunca banii pe upgrade-uri care nu iti sunt de folos, in sensul ca nu castigi bani cu ajutorul lor.
Scoate din priza aparatele electronice care nu sunt folosite. Chiar daca nu iti dai seama, atunci cand sunt inchise, dar in priza, un televizor, un calculator, o imprimanta, un monitor, consuma curent. Daca le scoti pe toate din priza, poti salva in jur de 300 – 500 lei pe an.
Aerul conditionat nu trebuie sa fie pornit in permanenta. Nici nu trebuie sa fie setat la puterea maxima. Se consuma cu peste 1% mai multa energie pentru fiecare grad pe care aparatul il furnizeaza peste 22° C.
Alege un pachet mai mic de la firma de cablu! Nu cred ca ai nevoie de 100 de programe, cand vizionezi in mod constant doar 20 de programe.
Cate abonamente de telefonie ai? Cate din ele le folosesti? Daca nu folosesti un abonament, de ce nu renunti la el? Sau incearca sa iei un singur abonament care sa aiba cele mai mici preturi de pe piata pentru conectarile cu alte retele. Crede-ma, este mult mai ieftin cu un abonament care are preturi mici pentru inter-conectari decat cu abonamente de la 2-3 furnizori.
Conferintele nu se tin la telefon. Chiar daca e tentant sa vorbesti minute in sir cu prietenii sau familia, totusi foloseste telefonul doar pentru a fixa intalniri, a stabili ore in care poti sa te intalnesti cu prietenii. Atunci cand familia si prietenii sunt in alt oras decat tine, incearca sa ai convorbiri scurte, in care doar sa le comunici vestile importante.
In loc de telefon foloseste e-mail-ul. Este gratuit. Daca ai acces la internet, ai putea folosi e-mail-ul sa comunici cu cei dragi. Sau foloseste serviciile gratuite de comunicare voce pe internet de la furnizori precum Yahoo Messenger, Skype, etc.
Foloseste acelasi furnizor – daca este posibil – pentru serviciile de internet, telefonie si cablu. De obicei platesti mai putin pentru un pachet cu toate aceste servicii, decat daca ai avea cablul tv de la un furnizor, internetul de la altul si telefonia fixa de la al treilea.