Omul de stiinta britanic Rupert Sheldrake a bulversat lumea stiintifica, in urma cu cateva decenii, atunci cand a propus Teoria Morfogenetica, pentru intelegerea aprofundata a relatiilor dintre fiintele vii.
Astfel, Sheldrake postuleaza existenta unei memorii colective, pe care a numit-o Camp Morfic, o memorie asociata oricarei specii de animale, dar si fiecarei comunitati umane, cum este si un popor.
O memorie care nu este statica. Adica ea se incarca permanent cu gandurile, emotiile si aspiratiile dominante ale celor care au creat-o timp de milenii... Cu alte cuvinte, vorbim despre o memorie in plina transformare si care se afla intr-o relatie biunivoca cu comunitatea care a creat-o.
Astfel, aceasta memorie colectiva sau camp morfic dinamic reactioneaza prin modelarea noilor generatii, care se dezvolta in anumite tipare comportamentale, specifice celor mai puternice impregnari din campul morfic.
Plecand de la aceasta premiza, putem deduce ca in situatia in care noile generatii sunt rupte cu buna stiinta de specificitatile nationale, de traditii si de istoria adevarata, se produce un fel de castrare spirituala, un blocaj in relatia cu ceea ce am putea numi sufletul colectiv, memoria ancestrala, rezultatul fiind un proces de degenerare a noilor generatii. Consecinta pe termen lung poate fi chiar disparitia unui popor.
In ce situatie se afla romanii, din aceasta perspectiva?
Aflati mai multe din discutia foarte interesanta pe care am purtat-o cu Dan Puric, in cadrul "Convorbirilor Dalles".
"Convorbirile Dalles" este un proiect al Centrului Metropolitan de Educatie si Cultura Ioan I. Dalles din Bucuresti.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin