Conform teoriei oficiale, in perioada de ocupatie romana in Dacia, de 165 de ani, geto-dacii au fost supusi unui proces masiv de romanizare, autohtonii adoptand limba, cultura si traditiile romane.
Mai mult decat atat, unii pretind ca si dupa Retragerea Romana din anul 271, procesul de romanizare a continuat si s-a extins in zona dacilor liberi.
Ceea ce "uita" insa sa spuna acesti apologeti ai teoriei false a romanizarii este faptul ca in perioada stapanirii romane au avut loc un numar mare de rascoale ale dacilor si ca neamurile dacilor liberi – Carpi, Costoboci si altii -, au atacat si au devastat castrele romane din Dacia ocupata in repetate randuri.
Cu alte cuvinte vorbim de 165 de ani de conflicte si nesupunere.
Si atunci, nu vi se pare absurda pretentia ca dacii liberi care intrau in Dacia Romana pentru a-i ucide pe romani, in acelasi timp in care se luptai cu imperiul, ii imbratisau limba, cultura si civilizatia? Evident ca este o pretentie absurda!!!
In acest episod al serialului "Teoria falsa a romanizarii dacilor", impreuna cu profesorul Mihai Popescu, vom vorbi despre stapanirea romana in Dacia, nesupunerea dacilor si faptul ca, in realitate, Imperiul Roman nu era preocupat de romanizarea autohtonilor.
Vizionare cu folos!
Acest episod este sponsorizat de Visan Constantin Florin, George Artur Popa Bestea, Paunescu Andrei Virgil, Diac Alin Stefan si Jula Cristian Petru, serialul fiind realizat cu suportul Centrului Metropolitan de Cultura si Educatie „Ioan I. Dalles" din Bucuresti.
Daniel Roxin