Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa scapi de celulita
1.677 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  CE SPUNE LIMBA TA despre STAREA SANATATII TALE
339 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce spun unghiile despre sanatatea ta
77 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Electrocardiograma
502 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum putem vindeca rinichii cu bicarbonat de sodiu |
626 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hemoleucograma completa
1.211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hemograma completa
978 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4/4.Cum sa gatesti sanatos (IV)
1.643 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  3/4.Cum sa gatesti sanatos (III)
1.504 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  ADEVARUL SOCANT DESPRE OUA SI BOLILE INIMII
155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

INFORMATII GENERALE DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.02.2022  Adauga la favorite 253 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Conceptia este un subiect cu greutate in viata oricarui cuplu. Si nici voi doi nu faceti exceptie daca inca nu va simtiti pregatiti sa aduceti pe lume un copil. Esti in permanenta in cautarea unui contraceptiv eficient care sa iti ofere confort si siguranta in intimitate. Acest articol iti va oferi cateva alternative de discutat cu medicul tau ginecolog.

Realitatea este ca de cele mai multe ori, noi femeile preluam aceasta responsabilitate si ne documentam despre care sunt cele mai bune anticonceptionale de pe piata, care sa nu ne afecteze sanatatea si sa previna in mod eficient aparitia unei sarcini. Confuzia creste si mai mult atunci cand te vezi in fata a numeroase denumiri de anticonceptionale, de care poate nici nu ai auzit, si nu stii care este cea mai potrivita metoda de contraceptie pentru tine. Nu toate femeile procedeaza astfel. Dimpotriva, multe romance aleg cele mai folosite anticonceptionale, de regula pe cele hormonale, fara insa a cere sfatul medicului ginecolog in prealabil. Ceea ce nu tin ele prezent este ca o substanta chimica introdusa in organism fara investigatii medicale anterioare poate periclita echilibrul acestuia si poate avea efecte secundare dintre cele mai diverse. Rezerva-ti cateva minute si citeste prospectul unui astfel de anticonceptional si iti vei face singura o idee.

Corpul fiecareia dintre noi este constituit diferit si de aceea, este necesar sa mergi la medicul ginecolog care iti va recomanda o serie de analize si in baza acestora va discuta impreuna cu tine si partenerul tau variantele de protectie pe care le puteti aborda. Daca folosesti deja un anticonceptional si observi ca ai reactii adverse, consulta medicul ginecolog urgent si afla care sunt cele mai bune anticonceptionale pentru tine in acest caz, in cadrul unei consultatii pentru Planificare Familiala.

Metodele contraceptive existente pe piata
In afara clasicelor „prezervativ, pilula", sunt o multime de metode contraceptive noi existente pe piata la care poti apela. In functie de necesitatile tale si ale partenerului tau, te poti orienta catre:

✓ Dispozitivele intrauterine (steriletul cu fir de cupru sau steriletul cu progesteron);
✓ Contraceptivele hormonale (pilula contraceptiva, inelul vaginal, injectiile hormonale);
✓ Metode contraceptive de bariera (diafragma, buretii, prezervativele pentru barbati/pentru femei, gelurile, spumele, ovulele si peliculele cu spermicide);
✓ Metode contraceptive de urgenta (pastila de a doua zi).
✓ Contraceptia definitiva la barbati: Vasectomia
1. Dispozitivele intrauterine: sterilet
Daca esti in cautarea unei metode contraceptive sigure si care sa nu iti dea prea multe batai de cap, poti opta pentru un dispozitiv intrauterin. Atentie insa, medicii nu recomanda aceast tip de protectie femeilor care nu au dat inca nastere unui copil.

Daca inca te gandesti ca este solutia potrivita tie, poti opta pentru una dintre cele 2 variante: steriletul cu fir de cupru sau sterilerul hormonal. Ambele variante de sterilet sunt metode contraceptive cu o eficienta de 97-99% si cu o durata lunga de actiune, de la 5 ani, pentru steriletul hormonal, si pana la maxim 7 ani, pentru steriletul cu fir de cupru. Steriletul este un dispozitiv de mici dimensiuni, care se introduce in uter, ucide spermatozoizii si impiedica fixarea oului fecundat, fara insa a crea disconfort in timpul actului sexual. Foarte important de mentionat este ca nu are efecte secundare hormonale si nu interactioneaza cu alte medicamente. Steriletul cu fir de cupru este recomandat de regula pacientelor clinic sanatoase, iar in caz de efecte secundare ale acestuia, precum sangerari, este indicat ca pacienta sa isi extraga steriletul cu fir de cupru si sa isi monteze sterilet cu progesteron.

2. Metode contraceptive hormonale

Printre cele mai cunoscute anticonceptionale sunt pastilele contraceptive, care fac parte din categoria metodelor hormonale anticonceptive, bazate pe actiunea unei combinatii de progesteron si estrogen sau doar a progesteronului. Totusi, ai multe alte variante.

Sunt numeroase tipuri de anticonceptionale pe baza de hormoni pentru care poti opta:

✓ Contraceptivele orale combinate/pilula combinata: au la baza estrogen si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Acestea inhiba ovulatia si modifica invelisul intern al uterului (endometrul), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin si astfel ingreuneaza trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.
✓ Contraceptivele orale numai cu progestogeni/pilula monohormonala: au la baza un singur hormon, un progestogen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate si nu contin estrogen. In aceeasi maniera in care actioneaza si contraceptivele orale combinare, acestea inhiba eliberarea ovulelor din ovare, ingroasa mucusul cervical si ingreuneaza trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. Acesta este singurul contraceptiv oral indicat in perioada femeilor aflate in perioada alaptarii.
✓ Inelul vaginal: are la baza aceiasi hormoni ca si pilula contraceptiva combinata, estrogen si progesteron. Este o metoda contraceptiva sigura, aproximativ 9 din 100 de femei raman gravide atunci cand utilizeaza inelul vaginal timp de 1 an. Acesti hormoni impiedica ovulatia si ingreuneaza patrunderea spermatozoizilor in membrana mucoasa a colului uterin, unde se afla ovulul. Hormonii afecteaza si implantarea ovulului.
✓ Plasturele hormonal: elibereaza constant estrogen si progesteron sintetic prin piele, in fluxul sanguin. Este o metoda contraceptiva hormonala cu o eficienta ridicata (99,4% - 99,7%) daca este utilizata corect si ofera protectie timp de 7 zile (se inlocuieste in fiecare saptamana). Ca si celelalte metode hormonale combinate, plasturele previne ovulatia, ingroasa mucusul cervical, astfel incat sperma nu inainteaza prin uter si determina modificari ale mucoasei uterului pentru a scadea probabilitatea de implantare.
✓ Contraceptivul injectabil contine un progestogen sau un progestogen si un estrogen care se administreaza lunar sau o data la 3 luni. O injectie previne sarcina timp de o luna sau timp de 3 luni. Are efect contraceptiv intrucat inhiba ovulatia si ingroasa mucusul cervical, ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.
✓ Implanturile subdermice sunt 6 capsule subtiri si flexibile care se implanteaza sub piele, in partea superioara a bratului si au efect contraceptiv timp de 3-5 ani. Aceste implanturi subdermice contin un progestogen care este eliberat din cele 6 capsule in circulatia sanguina, lent si in cantitati mici. Ca si celelalte metode hormonale, acesta are efect contraceptiv prin inhibarea ovulatiei, subtierea endometrului care impiedica implantarea si ingrosarea mucusului cervical pentru prevenirea patrunderii spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

3. Metode contraceptive de bariera: prezervative/diafragme/spermicide
✓ Prezervativul: este singura metoda contraceptiva care ofera dubla protectie: 1. eficienta in proportie de 98% in prevenirea aparitiei unei sarcini nedorite; 2. protejeaza ambii parteneri impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Aceasta metoda de bariera colecteaza sperma si impiedica contactul acesteia cu organul genital al femeii.
✓ Spermicidele: sunt metode contraceptive locale sub forma unor substante chimice regasite in ovule contraceptive, creme, geluri, tablete, spume, filme sau foite contraceptive, supozitoare anticonceptionale. Aceste substante chimice distrug spermatozoizii si afecteaza miscarea acestora astfel incat sa nu intre in contact cu ovulul. Medicii ginecologici ai clinicii Donna iti recomanda sa folosesti spermicidele impreuna cu o alta metoda de protectie de tip bariera, cum sunt prezervativul si diafragma. Acestea sunt eficiente in proportie de 60-80%, dar dau deseori iritatii sau alergii si trebuie sa fii atenta sa respecti intocmai instructiunile de utilizare.
✓Diafragma: este un dispozitiv intrauterin cu eficienta de 85%. Acesta acopera colul uterin si actioneaza ca o bariera ce blocheaza patrunderea spermatozoizilor in uter si in trompele uterine. Spre deosebire de sterilet, acesta actioneaza ca o bariera si este introdus in vagin cu 6 ore inainte de contactul sexual.

4. Contraceptia de urgenta/contraceptivele secundare: pastila de a doua zi
Pastila de a doua zi contine estrogen si progesteron in concentratii mult mai mari decat in cazul pilulelor anticonceptionale si trebuie luata in termen de 12-72 de ore de la contactul neprotejat.

Aceasta metoda de contraceptie de urgenta determina intarzierea sau elimina ovulatia in acea luna si prin urmare, elimina riscul de aparitie al unei sarcini nedorite. Tine cont ca nu are nici un efect in impiedicarea dezvoltarii unei sarcini deja formate. Pilula de a doua zi nu este o metoda contraceptiva de rutina si medicii ginecologi ai Donna Medical Center recomanda utilizarea acesteia de maxim 2 ori pe an, in cazul unui contact sexual neprotejat sau in cazul esecului metodei contraceptive folosite.
5. Vasectomia/Sterilizarea definitiva
Daca pana acum am vorbit despre metode de contraceptie temporare, vasectomia este o metoda de sterilizare permanenta a barbatului, cum este legarea trompelor la femei, cu o rata de succes de 99%. Vorbim despre o optiune care nu este la indemana oricui si este aleasa ca metoda de contraceptie de regula de cuplurile stabile care nu isi mai doresc copii pe viitor sau in situatiile in care sarcina ii pune in pericol sanatatea partenerei.

Ca procedura, se realizeaza prin intreruperea canalelor deferente, care au rolul de a transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor la nivelul prostatei, unde se vor amesteca cu lichidul produs de aceasta si cu lichidul seminal din compozitia spermei. Mai departe, spermatozoizii vor intra in compozitia spermei ce prin ejaculare va ajunge in tractul genital feminin in timpul actului sexual, pentru fertilizare. In urma intreruperii canalelor deferente, spermatozoizii nu vor mai intra in compozitia lichidului spermatic si pe cale de consecinta, nu se va mai produce fecundarea ovulului, ceea ce echivaleaza cu sterilitatea. Activitatea sexuala poate fi reluata la maxim o saptamana dupa interventie, insa sterilitatea se va instala dupa minim 20 de ejaculari, dupa ce toate celulele sexuale restante se vor elimina din ducte.

6. Metoda Calendarului
Metoda calendarului are cea mica eficienta in evitarea unei sarcini nedorite (65-80%), insa ramane un tip de contraceptie folosit de foarte multe femei. Acesta prespune ca un cuplu sa cunoasca perioada fertila - pe baza calendarului ciclului menstrual, inregistrarea modificarilor ciclului menstrual, masurarea temperaturii bazale - si sa evite contactul sexual in aceasta perioada. De cele mai multe ori, aceasta metoda de prevenire a sarcinii nu este eficienta, fiind greu de aplicat pentru ca necesita o inregistrare atenta a datelor si este greu de controlat daca ciclul menstrual este neregulat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.