Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Un tren altfel-destinatia Romania
1.197 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frumoase biserici abandonate din muntii Romaniei
696 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femei celebre din Romania !
1.546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari cladiri sacre din lume
224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai ciudate si mai frumoase biserici din lume
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Patrunsa
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bisericile rupestre din creta de la Basarabi
255 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viziteaza Romania. Peisaje incredibile
1.267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  ROMANIA ESTE CENTRUL ENERGETIC AL PAMANTULUI
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar Manastirile din Moldova
771 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Biserici si manastiri celebre din Romania

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.02.2022  Adauga la favorite 416 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Viata romanilor pare sa fi fost dominata dintotdeauna de un adanc sentiment al religiosului. Se poate spune ca Romania – spatiu prin excelenta al ortodoxismului – este tara bisericilor, schiturilor si manastirilor. Viata oamenilor din fiecare asezare de pe aceste meleaguri este rostuita firesc in jurul unei biserici, considerata centrul lumii. Romanii au cautat intotdeauna in vremurile grele un sprijin in biserica; poate si de aceea au dorit sa ofere bisericii realizari cu care sa se mandreasca peste timp.

Manastirea Putna
In Letopisetul anonim al Moldovei se spune ca dupa cucerirea Cetatii Chilia, in luna ianuarie 1465, Stefan cel Mare s-a intors cu toata oastea la Suceava, poruncind mitropolitului, episcopilor si tuturor preotilor „sa multumeasca lui Dumnezeu pentru ce i-a fost daruit lui…". In Analele putnene si in Cronica moldo-polona, imediat dupa relatarea izbanzii de la Chilia, se mentioneaza foarte lapidar ca la 10 iulie 1466 Stefan-voda a inceput sa zideasca Manastirea Putna, cu hramul „Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu".

Manastirea Tismana
Manastirea Tismana este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Se afla pe teritoriul orasului Tismana din judetul Gorj, la 36 de km de orasul Targu-Jiu. Manastirea reprezinta un monument de reculegere si inchinaciune, de cinstire a credintei noastre stramosesti, un edificiu de prea frumoasa arta straveche. Ea a fost si un post de aparare al tarii in vremuri de razboi, de gazduire a multor personalitati.



Manastirea Curtea de Arges
Manastirea a fost construita de Neagoe Basarab (1512 – 1517) pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioara, realizata de zugravul Dobromir, a fost terminata in anul 1526, in timpul domniei lui Radu de la Afumati. Ea este pastrata fragmentar in Muzeul National de Arta din Bucuresti. Reparata de cateva ori, biserica a fost restaurata (1875 – 1886) de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy, discipol al lui Eugene Viollet-Le-Duc, care i-a adus si unele modificari care au diminuat valoarea istorica a monumentului.


Manastirea Humor
Biserica pictata a manastirii este inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Vizitatorul care calatoreste pentru prima oara la Sfintele Manastiri si da ochii cu pictura exterioara, nu-si poate crede ochilor. I se pare ca ceea ce vede nu e real. Maiestria artistului de odinioara, dainuind peste atatea veacuri, pune intr-o lumina noua trecutul acestei tari si al acestor locuri. Istoria respira cu blandetea culorilor din fresca si cu statornicia zidurilor.


Manastiri din zona Harghita-Covasna

Manastirea Cernica

Manastirea Bistrita
In satul Bistrita, comuna Viisoara, intre Piatra Neamt si Bicaz se afla Manastirea Bistrita, ctitorie a lui Alexandru cel Bun, fiind una dintre cele mai importante manastiri musatine. A fost ridicata in primii ani ai secolului al XV-lea. Manastirea are hramul „Adormirea Maicii Domnului“, ales de Alexandru cel Bun ca necropola pentru el si familia sa. Prima atestare documentara a Manastirii Bistrita este un act emis la data de 7 ianuarie 1407 de catre mitropolitul Iosif al Moldovei.



Manastiri si biserici din zona Maramures
In judetul Maramures sunt inscrise pe lista monumentelor istorice 93 de biserici de lemn declarate monumente arhitectonice. Opt dintre ele au fost alese ca fiind cele mai reprezentative prin vechimea lor, pozitie si mediu, stil arhitectonic, tehnica de constructie, pictura interioara si stare de conservare.


Manastirea Neamt
Manastirea Neamt este o manastire ortodoxa de calugari din Romania, situata in comuna Vanatori-Neamt, satul Manastirea Neamt, judetul Neamt. Este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova. Manastirea este atestata documentar din 1407, insa radacinile in timp ale activitatii monahale se intind pana in veacul al XII-lea. Ctitorirea manastirii ii este atribuita voievodului Petru I Musat (1375-1391), care a construit prima biserica din piatra, astazi disparuta, insa, pe amplasamentul manastirii, existase o bisericuta mai veche din lemn, numita Biserica Alba, construita de monahi cu un secol inainte.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.