La 3.000 de metri deasupra nivelului marii, pe varful Cerro Armazones, in Anzii chilieni, a fost pusa „prima piatra" care incepe constructia celui mai mare telescop din lume: E-ELT (Extremely Large Telescope), in italiana. telescopul extrem de mare, o adevarata megastructura.
Noul instrument, care se va adauga celor ale ESO (European Southern Observatory), organizatia europeana de cercetare astronomica in emisfera sudica, la care participa si Italia, va avea o oglinda primara de 39 de metri. Italia joaca un rol fundamental in constructia telescopului (care este de asteptat sa fie operational in 2024), cu proiectarea si constructia domului si mecanica telescopului.
Nichi D'Amico, presedintele INAF (Institutul National de Astrofizica) este convins ca „acest telescop ne va permite sa depasim limitele actuale ale Universului cunoscut, si ne va permite sa observam primele galaxii si primele stele care s-au format dupa Big Bang. Vom avea, de asemenea, posibilitatea de a obtine informatii de neegalat despre exoplanetele carora, poate, vom putea, de asemenea, sa analizam eventuala atmosfera si sa detectam indicii ale formelor de viata, daca exista".