In satul francez Plagne, in Muntii Jura, la 200 de kilometri est de Lyon, se afla un sir de urme uriase de pasi, facute in urma cu aproximativ 150 de milioane de ani. Urmele apartin unui sauropod, cea mai mare clasa de dinozauri, cu gatul foarte lung, care ii ajuta sa ajunga la frunzisul copacilor inalti, coada enorma si patru picioare ca niste coloane.
Judecand dupa diametrul urmelor lasate, dinozaurul care a trecut pe aici avea 1.5 metri „la picior".
Un sauropod adult cantarea cel putin 100 de tone, desi individul care a lasat aceste urme cantarea in jur de 35 de tone. Pe atunci, aceasta regiune era o mare calda si putin adanca, presarata cu insule mici.
Unele urme de pe poteca din Plagne au diametrul de 1.5 metri. Foto: Le Figaro
Cand nivelul marii scadea, tot felul de dinozauri traversau mlastina de pe o insula pe alta, in cautare de mancare. Ne putem imagina cum acest sauropod gigantic mergea in liniste pe plaja, lasand urme adanci in urma lui, care mai apoi au fost acoperite de sedimente.
Miscarile tectonice au ridicat pamantul din zona si au expus urmele, care au fost descoperite de oameni in 2009. Insa astfel de poteci cu urme de dinozauri au fost descoperite in multe parti ale lumii.
Reprezentare artistica a unui exemplar de Brontopodus plagnensis.
Aceasta este in mod special interesanta deoarece este cea mai lunga poteca avand urme care apartin celei mai mari clase de dinozauri. Urmele de pasi acopera o lungime de 155 de metri.
In total, aici se afla 110 urme de pasi. Analiza acestor urme sugereaza ca au fost lasate de un animal cu o lungime de cel putin 35 de metri si o greutate de cel putin 35 de tone, care se deplasa cu viteza de 4 kilometri pe ora, avand o distanta medie intre pasi de 2.8 metri.
Mai mult, sauropodul apartinea unei specii necunoscute pana acum, care a fost botezata Brontopodus plagnensis, ceea ce se traduce prin „Piciorul tunetului din Plagne".
Cea mai lunga poteca din lume cu urme de dinozauri