Amplasata strategic intre Europa si Africa, Sicilia a fost un important nod in activitatile comerciale si militare. Orasul Palermo este si astazi un centru cultural si de afaceri.
Potrivit cercetarilor istoricilor, locuitorii preistorici ai orasului Palermo, numit odata Panormus din cauza golfului, traiau in pesteri si ascunzisuri de pe Muntele Pellegrino care domina orizontul orasului. Orasul a fost guvernat de toate puterile antice din zona: grecii, punii, romanii, cartaginezii, bizantinii, sarazinii, normanzii, spaniolii si burbonii. Caracteristicile maure sunt influentate de normanzi, care au dominat orasul si o mare parte a insulei mult timp, din punct de vedere militar si comercial.
Frederick al II-lea si-a instaurat o curte cosmopolita in oras, incurajand astfel crearea unui vibrant centru cultural. Dupa perioada angevina, Palermo a fost dominat de Napoli, pana cand s-a revoltat in 1282. Sub dominatia aragoneza orasul a inceput sa infloreasca din nou. Apoi au urmat dominatia spaniola si burbonica, pana la 27 mai 1860, cand Garibaldi si cei o mie de oameni ai sai au pus capat dominatiei si insula a devenit parte a Italiei.
Arhitectura si proiectele orasului Palermo reflecta istoria sa complexa, producand un stil si o atmosfera distinsa. Cele mai interesante exemple de arhitectura nomanda sunt palatul din Piazza della Vittoria, cu o capela renovata din secolul al XII-lea si inchinata apostolilor Petru si Pavel. Palatul este decorat cu mozaicuri si cu un amestec de arta romanica, araba si bizantina. La 7 km de Palermo se afla Catedrala si Manastirea Benedictina, la Monreale, construite de William al II-lea. Tot la 7 km de Palermo se afla orasul-statiune Cefale, cu cateva atractii arhitectonice in stil arab, nomand si spaniol. Catedrala este exemplul cel mai relevant.
Centrul medieval al orasului este plin de magazine si ateliere mestesugaresti. Bucataria din Palermo este adesea foarte aromata si elaborata.