In fiecare zi fierbi apa pentru ceai sau nes. Fiindca folosesti apa de la robinet, dupa un timp apar depuneri de calcar care pot influenta buna functionare a recipientului. Chiar daca nu sunt nocive pentru sanatate nu e agreabil sa le inghitim Iata cum le poti inlatura.
Indiferent din ce material este facut fierbatorul (inox sau cupru), ca este electric sau nu, poti folosi urmatoarele trucuri pentru a inlatura depunerile de piatra:
cu sare de lamaie. Este un acid vegetal organic, natural, obtinut prin fermentarea solutiilor indulcite natural. Acidul citric detartreaza, curata si dizolva grasimile, fiind utilizat si ca aditiv alimentar (E 330). Cum procedezi? Varsa in fierbator o solutie compusa dintr-un litru de apa si 1-2 linguri de sare de lamaie. Lasa sa actioneze un sfert de ora sau mai mult daca depunerile sunt mai mari. Clateste intens.
•cu lamaie. Aciditatea lamaii dizolva calcarul. Umple 1/3 din fierbator cu suc de lamaie amestecat cu apa (raportul este de 0,500 ml de apa pentru sucul unei lamai). Actioneaza fierbatorul. Dupa ce a fiert amestecul, goleste-l. Piatra va disparea. Clateste bine fierbatorul de 2-3 ori.
•cu otet alb. Umple fierbatorul cu o solutie formata din apa si otet in parti egale. Lasa-l sa fiarba, iar dupa cateva secunde arunca lichidul. Clateste abundent de cateva ori, pentru a elimina mirosul de otet.
•cu otet, bicarbonat si uleiuri esentiale. Intr-un bol amesteca 5 linguri de bicarbonat cu 3 picaturi de ulei esential de lamaie si menta piparata. Amesteca. Apoi adauga apa calda si 8 linguri de otet. Amesteca bine. Pune lichidul intr-un flacon cu vaporizator si pulverizeaza-l in interiorul fierbatorului. Lasa sa actioneze cateva minute, apoi clateste bine.
Iata cum inlaturi urmele de calcar:
•cu argila si alcool. Curata interiorul cu un burete sau cu o carpa impregnate cu argila si cateva picaturi de alcool menajer.
•cu otet si ulei. Inmoaie o carpa in otet cu ulei (3/4 ulei si ¼ otet alb sau rosu). Sterge apoi cu o carpa moale, uscata.