Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cel mai scump tren din lume
540 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata salbatica
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frackingul e periculos Costul ridicat al gazului ieftin
315 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Africa de Sud
437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Una dintre cele mai vechi culturi ale lumii: bosmanii
190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Desertul Danakil
1.544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Africa: Fauna din Serengeti
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chivotul legamantului: Secretele Bibliei
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  VEDEREA SPATIULUI: O calatorie in lumi extraterestre
93 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bosimanii
1.432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Desertul Kalahari din Africa de Sud

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2021  Adauga la favorite 447 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Kalahari (Kgalagadi) este un desert alcatuit in mare parte din nisip rosu, cu o granulatie fina. Se intinde din partea nordica a Provinciei Cap din Africa de Sud, Namibia si Botswana pana in Angola si Zambia pe un teritoriu de peste 1,2 milioane km2. O mare parte a desertului este rezervatie naturala ca de exemplu renumita delta a fluviului Okawango care este de fapt o varsare a apei fluviului in intregime intr-o mare de nisip. La sfarsitul anului 1990 s-a terminat soseaua ce traverseaza desertul si leaga Oceanul Indian cu Oceanul Atlantic, facand o legatura comerciala importanta intre Namibia si Mozambic.
Din punct de vedere geografic desertul se intinde mai departe la nord atingand Ciadul si Desertul Sahara. Partea cea mai intinsa a desertului se afla in Botswana (Kalahari), partea centrala intinzandu-se spre vest in Namibia. Partea centrala a desertului consta dintr-un bazin urias. Prin procesul de eroziune s-au format gresii si dune de nisip. Aici s-au descoperit straturi geologice din timpuri geologice stravechi, marturii ale schimbarilor climatice ale regiunii. Initial aici a existat o clima calda, umeda. Prin plantarea unor plante rezistente la seceta s-a reusit in parte fixarea dunelor de nisip.
Delta fluviului Okawango este o zona atipica a desertului, fiind foarte bogata in flora si fauna, ce difera de la anotimp la anotimp prin nivelul apei din regiune. Aici se adapa turme uriase de animale ce provin din partea sudica a Africii. Din aceasta cauza regiunea a fost declarata de UNESCO monument al naturii. Printr-un turism limitat la un Safari scump si luxurios, regimul din Botswana reuseste sa finanteze parcul natural, impiedicand in schimb turismul in masa. Cea mai mare parte a desertului este insa alcatuita din dune de nisip. Aici cresc specii de salcam care, prin radacinile adanci, ating straturile de apa din profunzime. Tot aici mai cresc si ierburi rezistente la clima arida, cu o perioada de vegetatie scurta, specifice pustiului.
Populatia tipica din Kalahari este formata din locuitori de statura mica din neamul San si Damara. Datorita miscarilor migratorii ale popoarelor din Africa, mai tarziu au aparut aici si negri din neamul Bantu, care au dus razboaie, nimicind si prigonind o mare parte din populatia San. La randul lor, populatiile Bantu sunt impinse de colonistii europeni in regiunile mai aride ale desertului. In prezent, regimul din Botswana ia masuri de protejare si sprijinire a populatiei San, dupa tentative esuate de mutare a acestei populatii. Populatia nomada de vanatori si culegatori San (sau bosimanii) traia odata in intreaga regiune sudica a Africii, dar influentele externe i-au restrans teritoriul la actualul Kalahari, ultimul sau refugiu. Astazi mai exista aproximativ 55000, iar dintre ei abia 2000 mai traiesc exclusiv din vanatoare si culegerea de plante. Bosimanii sunt, probabil, cei mai devotati ecologisti de pe Terra; ei cred ca, daca nu trateaza natura cu respect, risca sa starneasca mania Fiintei Supreme. De aceea, vaneaza si culeg exact atat cat le trebuie pentru a supravietui. Cam de inaltimea pigmeilor din Africa Centrala, au fese mari, foarte proeminente, si coapse vanjoase, care servesc drept "camara de provizii", aici depozitandu-se hrana consumata in cantitati mari in perioadele de belsug. Femeile si copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului culegand plante suculente si prinzand animale mici, pe care le mananca. Orice copil San cunoaste si deosebeste 200 de plante diferite. Barbatii sunt vanatori excelenti. Varfurile sagetilor pe care le folosesc sunt inmuiate intr-o otrava preparata din pupele unor specii de purici. O planta bine adaptatala soarele si la furtunile de nisip din Desertul Kalahari si din Desertul Namibiei este „felinarul bosimanilor",numita asa deoarece tulpina ei rasinoasa este inflamabila si daca e aprinsa arde cu flacara vie.Planta nu depaseste 10-12 cm inaltime ,iar tulpina ei groasae intesata de spini lungi,florile au forma unor cupe delicate,roz sau purpurii.Cand sunt arse ,frunzele uscate ale plantei emana un placut miros aromatic,asemanator cu cel de smirna.In secolul al xix-lea,o specie de „felinarul bosimanilor" era folosita de hotentotii din Africa de Sud ca remediu impotriva diareei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.