1. Stiai ca iluminatul locuintei reprezinta 30% din consumul de electricitate al casei? Adapteaza iluminatul la nevoia ta de consum! Stinge luminile cand pleci de acasa si cand nu ai nevoie de ele.
2. Foloseste becuri economice. Au o durata de 10 ori mai lunga de viata si un consum de energie cu pana la 75% mai redus comparativ cu un bec clasic.
3. Nu lasa aparatura electronica si electrocasnica in standby sau in priza cand nu o folosesti. Daca toti europenii ar face astfel, atunci s-ar putea economisi suficienta energie pentru a acoperi necesarul energetic al unei tari de marimea Belgiei.
4. Cauta produsele cu eticheta ecologica a Uniunii Europene (Floarea Europeana). Ea arata ca produsele respective sunt ecologice si ca protejeaza mediul mai mult decat cele fara eticheta.
5. Foloseste sistemul de incalzire/racire fara sa setezi pozitia maxima a temperaturii (foarte cald sau foarte rece). Cu fiecare grad in minus economia este de aproximativ 7%.
6. Frigiderul taupoate fi o sursa importanta pentru pierderea de energie. Daca nu e dezghetat in mod regulat, consumul lui de energie poate creste si cu pana la 30%. Cand cumperi un frigider nou, alege unul cu dezghetare automata.
7. Pozitioneaza frigiderul, congelatorul departe de sursele de caldura.
8. Nu deschide fereastra cand aerul conditionat este pornit. Fiecare salt de temperatura duce la risipa de curent electric.
9. Nu pune mancarea in frigider cat este fierbinte. Las-o, mai intai, sa se raceasca.
10. Daca intentionezi sa cumperi un frigider nou, o masina de spalat sau alte aparate electrocasnice, verifica eticheta de eficienta energetica, obligatorie in Europa. Clasa „A" arata o eficienta ridicata. La fel A+ sau A++