Putin cunoscuta astazi, civilizatia Anasazi a existat timp de aproape o mie de ani pe actualul teritoriu al statelor Arizona si New Mexico din Statele Unite. In momentul in care a ajuns la apogeu, cultura anasazi era reprezentata de o comunitate prospera, care a edificat structuri uriase. Palatele, dintre care unele cu peste 500 de incaperi, erau construite in versantul stancilor si unele dintre ele prezentau o mare complexitate. Cu toate acestea, pe la mijlocul secolului al XII-lea, societatea s-a prabusit si populatia ei s-a imprastiat. In preajma anului 1300, tribul a disparut complet. Motivele disparitiei nu sunt cunoscute.
Primii exploratori si cautatorii de obiecte antice au fost uluiti de ceea ce au descoperit in legatura cu acest trib, caci au gasit o abundenta cu totul remarcabila de ceramica si alte obiecte specifice. La inceput, acestea au fost atribuite indepartatilor azteci, caci se credea ca populatia locala din aceasta regiune nu era capabila sa intemeieze o comunitate atat de bine organizata. Abia mai tarziu s-a ajuns la concluzia ca s-ar putea sa fie vorba de o civilizatie cu totul diferita.
Cele mai dezvoltate structuri construite de anasazi au fost descoperite la Chaco Canyon, New Mexico, si se crede ca acesta a reprezentat centrul unei comunitati constituite din ferme si alte tipuri de asezari. Aici au fost descoperite mai multe palate uriase si se crede ca in aceasta zona centrala se practicau comertul, ceremoniile spirituale si astronomia.
Este oare de conceput ca o comunitate atat de sofisticata sa poata disparea, pur si simplu, in neant
De-a lungul istoriei se stie ca unele civilizatii au intrat in declin si apoi au disparut. Unele populatii – asa cum au fost locuitorii oraselor antice Pompei sau cei ai Cretei din perioada minoica – s-au stins in urma unor dezastre naturale, dar soarta altor civilizatii ramane in continuare subiect de speculatii. Stim insa ca exista numerosi factori care pot sa duca la disparitia unor societati civilizate, asa cum sunt seceta, foametea sau razboiul. In unele zone, unde s-au descoperit locuinte incendiate, soarta trista a locuitorilor este evidenta.
Dezvoltarea si decaderea unor anumite cetati si state au fost consemnate in documente de-a lungul timpului, ceea ce ne da posibilitatea sa invatam din greselile si nefericirile trecutului. Trebuie sa recunoastem ca toate cunostintele noastre despre o anumita perioada sunt uneori precare, iar daca vom reusi sa evitam erorile predecesorilor nostri, putem spune cu adevarat ca am facut progrese