In 1914 izbucneste Primul Razboi Mondial. Doua curente de opinie se confrunta in Romania, germanofil (sau mai degraba rusofob) si francofil. Pentru opinia publica, intrarea in Razboi de partea Frantei, Angliei, Rusiei insemna recuperarea Transilvaniei. Regele Carol I semnase insa, la sfarsitul secolului precedent, un tratat secret de alianta cu Germania si, pentru un militar ca el, era de neconceput sa nu isi respecte cuvantul dat.
A invins insa opinia publica si reprezentantii sai politici in frunte cu Bratianu, care au obtinut ca Romania sa ramana, pentru moment, neutra.
In cei doi ani pana la intrarea sa in razboi, in august 1916, Romania incearca sa se doteze cu cele necesare armatei. Ajutoarele vin din Franta prin Norvegia si Rusia iar rusii nu se jeneaza sa si le insuseasca pe drum. Si totusi, sub presiunea aliatilor, Romania va declara razboi Austro-Ungariei. Ofensiva din Transilvania impotriva trupelor austro-ungare da primele rezultate. Insa, cum pe frontul de vest se instalase acalmia, nemtii au reusit sa aduca in Transilvania 40 de divizii, dotate cu armament modern. Trupele romane vor fi aruncate peste Carpati si, cateva saptamani mai tarziu, Bucurestiul este ocupat.
Urmeaza o epopee demna de cele mai eroice file de istorie, care se va incheia, dupa sacrificii uriase, cu victoria si unirea tuturor provinciilor locuite de romani intre aceleasi granite. Este opera taranului roman, a regelui Ferdinand si reginei Maria, a lui Bratianu dar si a misiunii militare trimise de Franta pentru a antrena Armata romana la razboiul modern.
Acest film retraseaza atmosfera acelor zile de exaltare si sacrificiu.
Bazat pe arhive video inedite din fondul francez, rus si englez, va aduce in fata ochilor personajele vremii: regele Carol I, regina Elisabeta, Regele Ferdinand, regina Maria, Bratianu, Berthelot, ostasii romani. Veti vedea soldatii de la Marasesti, Marasti si Oituz, decorati de rege si de generalul Berthelot, secvente de lupta in Carpati si la Portile Moldovei, vizita reginei Maria la Paris pentru a-l indupleca pe Clemenceau in interesul Romaniei, semnarea tratatului de la Versailles, defilarea ostasilor romani pe Champs Elysee in 1919, turneul generalului Berthelot in Transilvania si marea de oameni care il intampina in fiecare localitate. Printre ei, poate si stramosi de-ai nostri, cei nascuti in Transilvania.