Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Primul razboi mondial - luptele de la Cosna
1.353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul razboi mondial - luptele de la Cosna
1.308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea Jiului in Primul Razboi Mondial
1.117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in Al doilea Razboi Mondial - II
1.020 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Submarine: De la Raider la Wolfpack
161 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul Razboi Mondial - Iadul
1.188 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul Razboi Mondial - Nebunia -
1.293 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de descoperiri incredibile
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dosar Romania: „Cine esti tu, Catalina?"
169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calatorie in satul Berthelot din Tara Hategului
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Romania in Primul Razboi Mondial

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.12.2021  Adauga la favorite 249 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In 1914 izbucneste Primul Razboi Mondial. Doua curente de opinie se confrunta in Romania, germanofil (sau mai degraba rusofob) si francofil. Pentru opinia publica, intrarea in Razboi de partea Frantei, Angliei, Rusiei insemna recuperarea Transilvaniei. Regele Carol I semnase insa, la sfarsitul secolului precedent, un tratat secret de alianta cu Germania si, pentru un militar ca el, era de neconceput sa nu isi respecte cuvantul dat.
A invins insa opinia publica si reprezentantii sai politici in frunte cu Bratianu, care au obtinut ca Romania sa ramana, pentru moment, neutra.
In cei doi ani pana la intrarea sa in razboi, in august 1916, Romania incearca sa se doteze cu cele necesare armatei. Ajutoarele vin din Franta prin Norvegia si Rusia iar rusii nu se jeneaza sa si le insuseasca pe drum. Si totusi, sub presiunea aliatilor, Romania va declara razboi Austro-Ungariei. Ofensiva din Transilvania impotriva trupelor austro-ungare da primele rezultate. Insa, cum pe frontul de vest se instalase acalmia, nemtii au reusit sa aduca in Transilvania 40 de divizii, dotate cu armament modern. Trupele romane vor fi aruncate peste Carpati si, cateva saptamani mai tarziu, Bucurestiul este ocupat.
Urmeaza o epopee demna de cele mai eroice file de istorie, care se va incheia, dupa sacrificii uriase, cu victoria si unirea tuturor provinciilor locuite de romani intre aceleasi granite. Este opera taranului roman, a regelui Ferdinand si reginei Maria, a lui Bratianu dar si a misiunii militare trimise de Franta pentru a antrena Armata romana la razboiul modern.
Acest film retraseaza atmosfera acelor zile de exaltare si sacrificiu.
Bazat pe arhive video inedite din fondul francez, rus si englez, va aduce in fata ochilor personajele vremii: regele Carol I, regina Elisabeta, Regele Ferdinand, regina Maria, Bratianu, Berthelot, ostasii romani. Veti vedea soldatii de la Marasesti, Marasti si Oituz, decorati de rege si de generalul Berthelot, secvente de lupta in Carpati si la Portile Moldovei, vizita reginei Maria la Paris pentru a-l indupleca pe Clemenceau in interesul Romaniei, semnarea tratatului de la Versailles, defilarea ostasilor romani pe Champs Elysee in 1919, turneul generalului Berthelot in Transilvania si marea de oameni care il intampina in fiecare localitate. Printre ei, poate si stramosi de-ai nostri, cei nascuti in Transilvania.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.