Agricultura moderna este conceputa pentru a produce randamente ridicate. Dar epuizeaza si solul. Cum afecteaza suprafertilizarea si pesticidele asupra mediului si asupra oamenilor? Ne otravim lumea si ducem speciile la disparitie?
Terenurile agricole fertile sunt o resursa pretioasa - si sunt vitale pentru productia de alimente. Dar utilizarea abundenta a substantelor chimice devasteaza Pamantul, in timp ce pesticidele fac ca speciile sa dispara, contamineaza solurile si ucid microorganismele importante pentru o generatie sanatoasa de humus.
Glifosat, neonicotinoizi, organofosfati sau piretroizi: acestea sunt doar cateva dintre cele aproximativ 1.000 de pesticide si erbicide aprobate in Germania pentru a ucide daunatori, ciuperci si buruieni. Fermierii distribuie aproximativ 90.000 de tone de pesticide pe an pe culturile lor - producand afaceri de miliarde de euro pentru companiile chimice.
„Neonicotinoizii sunt aruncati in sol de ploaie. Acolo sunt extrem de toxici pentru multe organisme... Otraveste insectele si mediul", explica toxicologul Henk Tennekes. Neurotoxinele din neonicotinoide au fost suspectate de mult timp ca provoaca moartea in masa al albinelor. A fost nevoie de 30 de ani pentru ca neonicotinoidele sa fie interzise in intreaga UE, in 2021, chiar daca studiile timpurii avertisera impotriva utilizarii lor. Nici acum, lupta nu s-a terminat. In primul rand, aprobarile de urgenta pentru neonicotinoizi sunt folosite pentru a evita interzicerea acestora. Pe de alta parte, pe piata se afla de multa vreme si alte substante cu aplicatii similare ale caror efecte sunt insuficient cercetate. Mai mult, neonicotinoizii sunt inca autorizati pentru utilizare in multe tari din afara UE.