Capela Sixtina este o capela din Palatul Apostolic, resedinta oficiala a Papei, in Vatican. Cunoscuta initial sub numele de Cappella Magna, capela isi ia numele de la Papa Sixt al IV-lea, care a restaurat-o intre 1477 si 1480. De atunci, capela a servit ca loc al activitatii papale atat religioase, cat si functionale. Astazi este locul conclavului papal, procesul prin care este ales un nou papa. Faima Capelei Sixtine rezida in principal in frescele care decoreaza interiorul si mai ales in tavanul Capelei Sixtine si Judecata de Apoi de Michelangelo.
In timpul domniei Sixtus al IV-lea, o echipa de pictori renascentiali care ii includea pe Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturicchio, Domenico Ghirlandaio si Cosimo Rosselli, a creat o serie de fresce care infatiseaza Viata lui Moise si Viata lui Hristos, compensate de portrete papale de deasupra si trompe l'oeil drapery mai jos. Aceste picturi au fost finalizate in 1482, iar la 15 august 1483 Sixtus IV a savarsit prima Liturghie in Capela Sixtina pentru sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, la care ceremonie a fost sfintita capela si dedicata Fecioarei Maria.
Intre 1508 si 1512, sub patronajul Papei Iulius al II-lea, Michelangelo a pictat tavanul capelei, un proiect care a schimbat cursul artei occidentale si este considerat una dintre realizarile artistice majore ale civilizatiei umane. Intr-un climat diferit, dupa Sacul Romei, s-a intors si intre 1535 si 1541 a pictat Judecata de Apoi pentru papii Clement VII si Pavel III. Faima picturilor lui Michelangelo a atras multi vizitatori la capela de cand au fost dezvaluite acum cinci sute de ani.