Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ultimul beduin din Petra
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incursiune in Iordania
1.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea si noi: Petra versus Sarmizegetusa
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iordania: Satul misterios din epoca de piatra |
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul misterios din epoca de piatra
96 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amman-Iordania
1.273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vechiul oras Petra din Iordania
313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raul Iordan
963 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maid in Hell ⎜ DE CE Sclavie?
178 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul biblic Sodoma, descoperit langa Marea Moarta?
274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Petra- Iordania

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.11.2021  Adauga la favorite 212 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Petra, orasul de piatra, este sapat in stanci si dateaza de pe vremea nabateenilor, un popor antic. Se presupune ca a fost construit incepand cu secolul VI i.H, desi alte surse spun ca in urma sapaturilor arheologice anumite temple nabateene ar data cu mult inainte de aceasta data.

Este situat in desertul din partea de sud-vest a Iordaniei, in valea ce se intinde de la Marea Moarta la golful Aqaba.
Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorita templelor sapate direct in stanca. A fost inclus in anul 2007 pe lista celor sapte minuni ale lumii. Minunatia acestui oras consta in arhitectura constructiilor sapate exclusiv in stanci. Este cunoscut ca orasul de piatra. Ciudat este faptul ca nu se stie cum au reusit oamenii acelor vremuri sa construiasca o asemenea minunatie, intr-o perioada in care nu dispuneau de utilaje de constructie.
Petra, orasul de piatra, a devenit cunoscut de catre occidentali abia in anul 1812 cand a fost descoperit de catre un explorator elvetian, Johann Ludwig Burckhardt si a captat atentia intregii lumi, fiind declarat monument mondial in cadrul programului UNESCO. Este considerat o pretioasa mostenire culturala a omenirii.
In antichitate orasul se numea Rekem, fiind consemnat in manuscrisele de la Marea Moarta.
Desi aflat in desert, orasul dispunea de sisteme de captare a apei, iar aprovizionarea se facea dintr-un rau ce strabatea zona doar periodic, in zona ploaia era un fenomen rar. Aceste sisteme erau santuri si conducte lungi sapate in piatra ce strabateau kilometri intregi, conducand astfel apa spre oras unde era pastrata in oaze artificiale sapate tot in piatra. Astfel, se faceau rezerve de apa pentru perioadele secetoase.
Orasul acelor vremuri era situat la intersectia drumurilor comerciale dintre orasul Gaza si Damasc, precum si spre Marea Rosie si Golful Persic.
In anul 363 d.Hr, mare parte din oras a fost distrusa de catre un cutremur in urma caruia orasul a fost parasit. Cu toate acestea s-au pastrat numeroase dovezi arhitecturale pe care turistii le pot admira. Fortareata naturala si minunatia arhitecturala pastrate sub forma unui teatru, numeroase morminte, incaperi, temple printre care renumitul templu cunoscut sub numele de Manastirea, care este cel mai impresionant monument si care se presupune ca a fost construit in sec I i.Hr.
Legenda spune ca pe aici ar fi trecut si Moise si acesta ar fi locul in care a lovit cu toiagul in stanca din care a inceput sa curga apa, salvand poporul insetat.
Arhitectura absolut fascinanta are influente nabateene, greco-romane dar si elemente ale stilurilor egiptene si nord-siriene.
Aici s-au facut filmarile pentru filmele Indiana Jones si Ultima cruciada.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.