Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Roma- Piazza del Popolo HD
1.405 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Santa Maria di Castello
196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata Santa Maria din Obidos, Portugalia
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Santa Maria-Capul Verde
154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica din Gesu Nuovo-Napoli
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Las Lajas
1.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sant Roma de Sau-Catalonia
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Igreja de Santa Maria do Castelo-Portugalia
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Suspendata Cairo
205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amfiteatrul Capua Italia
816 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Roma-Biserica Santa Maria in Trastevere HD

 
 
 
 
 
Adaugat de alexandra 18.11.2011  Adauga la favorite 725 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lacasul este plasat central in cartierul Trastevere. Pe locul sau a aparut in anul 38 e.A. un izvor de ulei care nu a curs decat o singura zi. Mai tarziu crestinii s-au folosit de legenda considerand ca era un semn dat de divinitate ce anunta raspandirea invataturilor lui Christos in toata lumea.
Papa Callistus (217-222 e.N) a ridicat un prim loc de cult, dar Julius I-ul (337-352 e.N), papa constructor, a ridicat o veritabila biserica pe acelasi loc. In sec. al 9-lea, Grigore al V-lea a transformat edificiul pentru a-l dota cu o cripta in care a depus relicvele unor personaje sfinte: Callistus, Cornellius si Calepodus.

Biserica actuala dateaza din sec. al 12-lea, de pe timpul pontificatului agitat al lui Innocentius al II-lea, care a domnit intr-o Roma intrata pe mana revolutionarilor.
Clopotnita de la fatada apartine tot sec. al 12-lea. In varful sau poarta o mica nisa ornata cu un mozaic in care figureaza Fecioara cu Pruncul, carora le este dedicata biserica. Fecioara cu Pruncul sunt celebrati si de un mozaic al fatadei (sec.12-13). De o parte si de alta personajelor centrale din mozaic se indreapta personaje feminine.

Statuile de pe porticul de la intrare au fost create si plasate in sec. 17-18. In sec. al 19-lea, sub papa Pius al IX-lea, s-au redeschis ferestrele de la fatada si s-au adaugat picturi.
Frumosul plan basilical, conceput in sec. al 12-lea, se pastreaza. Ca la toate edificiile romane ale evului mediu coloanele care despart navele au fost recuperate de la monumente antice, toate prevazute cu capiteluri proprii. In sec. al 19-lea, papa Pius al IX-lea a indepartat figurile de divinitati egiptene care le ornau, asa ca le-a mai scazut din valoare. Antablamentul cornisei este realizat din fragmente de la monumente antice disparute. Din sec. al 17-lea plafonul este o frumoasa opera a lui Dominiquin.

De foarte mare valoare sunt mozaicurile care apartin sec. al 12-lea si orneaza arcul triumfal si calota absidei. In acea perioada romana, influenta bizantina se remarca inca in arta mozaicului.
Mai jos, intre ferestre si baza arcului triumfal, mozaicurile au fost create de Pietro Cavallini (la sfarsitul sec. al 13-lea). A realizat o opera de mare finete, reprezentand intr-un medalion pe Fecioara cu Pruncul intre Sfintii Petru si Pavel si cardinalul Stefaneschi, cel care a comandat opera.

Se mai observa tronul episcopal din marmura in partea din spate a absidei (sec.12), iar in fata corului o inscriptie indica amplasamentul izvorului legendar de ulei.

Printre alte bogatii ale bisericii se mai poate aminti Capela Altemps cu stucatura si fresce ale artei din Contra-Reforma, frumosul plafon cu casete din transept, care are in centru un baso-relief din lemn aurit si pictat. Baso-relieful are drept subiect Adormirea Maicii Domnului. Trebuie amintite si doua mozaicuri antice foarte fine, plasate in vestibulul sacristiei, Capela Avila incoronata de o cupola care este o opera exuberanta a lui Antonio Gherardi (sec.17) si un tabernacol de Mino de Fiesole de la sfarsitul sec. al 15-lea.

In fata bisericii, Piazza Santa Maria in Trastevere este un loc dintre cele mai fermecatoare ale cartierului, foarte animat si completat de o fantana reamenajata de Bernini in 1659.
Publicat de Vladimir Rosulescu


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.