Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sant Roma de Sau-Catalonia
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma - Cartierul Coppede - 1915
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Roma-Altarul Patriei- HD
1.595 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Roma - Colosseum HD
693 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Roma-Cartierul Coppede-cartierul viselor
1.889 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  1/3 .Roma intr-o singura zi ! HD
1.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de femeia
 
  3/3 .Roma intr-o singura zi ! HD
1.215 vizite - 0 comentarii
adaugat de femeia
 
  2/3. Roma intr-o singura zi ! HD
998 vizite - 0 comentarii
adaugat de femeia
 
  Fontana di Trevi - Roma -Italia
1.469 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Un Craciun la Roma
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Roma-Domus Aurea HD

 
 
 
 
 
Adaugat de alexandra 18.11.2011  Adauga la favorite 706 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Casa lui Nero nu este speciala doar pentru ca incaperile ei stau in picioare de la anul 64, nici pentru ca ar fi tocmai pretextul legendar pentru care imparatul a dat foc Romei (pentru a putea face loc planurilor sale arhitecturale indraznete), nici macar pentru faptul ca este, oficial, prima „casa de petreceri“ din istorie, in ale carei 300 de incaperi imparatul Nero isi distra oaspetii. Este speciala pentru ca iti schimba fundamental viziunea asupra artei Renasterii si a unor opere monumentale pentru care milioane de turisti stau la coada, ca niste soldatei cuminti, fie ger, ploaie sau canicula.
De la primul contact, in 1999, am mai revizitat casa de petreceri a lui Nero de cateva ori si am indemnat zeci de persoane sa-i treaca pragul, chiar si pe cei care se laudau ca stiu Roma ca pe propriul buzunar, dar care nu-i cunosteau si cel mai bine pastrat secret. Un singur raspuns continua sa-mi scape printre degete si nici nu mai am sperante sa-l prind vreodata, de cate ori cineva ma intreaba daca ar trebui sa viziteze mai intai Vaticanul si apoi Domus Aurea sau invers. Nu exista o „reteta“ pentru ca impactul va fi, oricum, la fel de puternic. In cazul meu, intamplarea a facut sa vizitez intai Muzeele Vaticanului si abia apoi Domus Aurea, iar senzatia a fost de „deja-vu“. Un deja-vu in sens invers, avand in vedere zecile de secole trecute intre cele doua. Stucaturile de pe holurile monumentale de la Musei Vaticani se regasesc in casa lui Nero. Sculpturile grotesti cu ingeri stilizati; peretii albi, delimitati in „tablouri“ sau „medalioane“ pictate cu detalii si inflorituri apar, mai intai, pe peretii „Casei de Aur“. Pana si „Laocoon si fii sai“, una dintre sculpturile pe care le-as recunoaste dintr-o mie, a pornit din catacombele de la Domus Aurea.

Faptul ca Renasterea a insemnat, la vremea sa, o reintoarcere la valorile Antichitatii nu mai reprezinta un mister sau un soc pentru nimeni. Socanta si rascolitoare este, insa, acuratetea cu care motivele antice au fost preluate de catre marii artisti ai omenirii, inclusiv Michelangelo si Rafael si semnificatia pe care o capata, brusc, cliseul conform caruia „nu mai e nimic nou de inventat pe lume, totul a fost deja descoperit“. Ghirlandaio, Pinturicchio sau Filippino Lippi, chemati la Roma in 1480 de catre Papa Sixtus al IV-lea pentru a decora Capela Sixtina, au fost profund influentati de modelele din Domus Aurea, pe care le priveau ca un simbol al imaginatiei libere si neingradite.

Giovanni da Udine, a carui semnatura apare, de asemenea, in Domus Aurea, a realizat apartamentele Cardinalului Bibbiena de la Vatican reproducand, element cu element, camerele de la Domus Aurea. Dupa ce am explorat Casa de Aur, nicio capodopera a Renasterii nu mi-a mai parut vreodata „la prima vedere“ iar senzatia nu ma paraseste nici la zece ani de la prima vizita.

Intrarea in Domus Aurea se face prin ruinele Bailor lui Traian, care au fost construite peste Domus Aurea la cativa ani dupa moartea lui Nero, iar camerele pornesc, asemeni unor raze, dintr-o incapere octogonala.

Diana-Florina Cosmin-Forbes Romania


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.