In Luxemburg, oamenii au adesea familii numeroase. Este normal pentru ei sa fie crescuti intr-un oras si sa ramana acolo pentru tot restul vietii lor. Prin urmare legaturile si obligatiile fata de ceilalti membri ai familiilor lor sunt foarte stranse. Parintii joaca un rol important in viata copiilor lor, alegand adesea educatia si cariera pe care le vor urma mostenitorii lor. Astfel, se poate spune ca exista o forma de ierarhie sociala, care este cat se poate de evidenta. Majoritatea celor care traiesc in Luxemburg sunt de religie romano-catolica, iar majoritatea sarbatorilor catolice sunt sarbatori nationale.
Locuitorii din Luxemburg au tendinta de a nu-si expune public vietile. Ei sunt apropiati fata de prieteni si familie, dar nu si fata de straini. Foarte rar vezi pe cineva afisandu-si emotiile sau alte laturi ale comportamentului, in afara casei. Ei nu pun de regula intrebari personale, intrucat le respecta celorlalti intimitatea. Linia de demarcatie dintre afaceri si viata personala este extrem de evidenta. Oamenii sunt prieteni la munca, dar relatiile de la birou sunt separate de cele din sfera sociala.
Salutul in Luxemburg
In ce priveste salutul, luxemburghezii au tendinta de a fi formali si conservatori, pana in clipa in care se dezvolta o puternica legatura personala intre ei si interlocutorii lor. Gestul obisnuit de salut este o strangere rapida de mana. In clipa in care oamenii incep sa se cunoasca mai bine, vor incepe sa se sarute pe obraz (lucru care se intampla numai intre femei, sau intre femei si barbati, niciodata intre barbati). Trebuie sa te adresezi oamenilor pe numele de familie, adaugand “Monsieur" pentru Domnule si “Madame" pentru Doamna. Trebuie sa mai astepti pana sa incepi sa le spui celorlalti pe numele mic.
Daca esti invitat la cineva acasa in Luxemburg, este un gest frumos sa aduci niste bomboane de ciocolata sau flori, drept cadou. Chiar daca esti invitat numai la un ceai, tot e o idee buna sa aduci un cadou. Florile trebuie date fara sot, dar evita numarul 13 si crizantemele.
La cina, trebuie sa observi manierele formale de la masa. Asteapta pana esti invitat sa iei loc si nu incepe sa mananci pana ce gazda nu face acest lucru. Mancarurile sunt de obicei prezentate in stilul unei mese in familie. Trebuie sa tii tot timpul mainile la vedere, nu in poala. Mancarea se mananca de regula cu tacamuri, chiar daca este vorba despre sandvisuri. Trebuie sa mananci tot din farfurie, iar in clipa in care ai terminat, trebuie sa pui furculita si cutitul aliniate in dreapta farfuriei.