Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumile pierdute ale Mediteranei
178 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile pierdute ale lumii vechi.Japonia si samurai
721 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legenda apocaliptica a celor 13 cranii de cristal
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce secrete antice se ascund in Muntele Templului?
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumi pierdute -mostenitori ai lui Genghis-Han
1.311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile pierdute ale Drumului Matasii -
212 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterle orasului cu fantome din Peru
1.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celtii -Episodul 1 - La inceput
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celtii Episodul 3 - Sacred Groves -
211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Babilon: o minune a lumii antice
122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Celtii - comorile pierdute ale lumii antice

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.10.2021  Adauga la favorite 230 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Celtii populatii indo-europene de limba kentum, traiau in antichitate in centrul si vestul Europei si erau unul dintre popoarele insemnate ale lumii antice. In mileniul I i.Hr., celtii ocupau un teritoriu reprezentat astazi de centrul si sudul Frantei (denumita Galia), de Germania si nordul Italiei. Se invecinau la nord cu germanii, la est cu tracii, la sud cu popoarele italice si cu grecii din coloniile grecesti.

Celtii se imparteau in mai multe grupuri: 1.Galii se aflau la est de raul Garonne, la sud de raul Seine, plus celtii din Germania sudica, Austria, Italia nordica si Spania ; 2. Belgii erau situati la est de raul Seine pana la Elba inferioara, iar din secolul I i.Hr. chiar pana la Rin plus belgii din Britania sudica ; 3. Britii se aflau in restul Angliei si in Tara Galilor; 4. Gelii traiau in Irlanda si Scotia.

Fortati de contactul cu alte popoare, celtii au trecut si in Anglia, Irlanda, Spania si nordul Italiei. Ajunsi in aceste tari, ei s-au amestecat cu localnicii, insa in cea mai mare masura si-au pastrat limba si obiceiurile. In ultimile secole inainte de Hristos o parte din ei au plecat spre Peninsula Balcanica de unde au trecut in Asia Mica. Un astfel de exemplu este „regatul" grupului celtic stabilit la Tylis, in Tracia, formatiune politica care va exista pana spre sfarsitul secolului al III-lea[5].

Chiar daca celtii au reprezentat o cultura importanta in acea vreme, ei nu au reusit sa intemeieze un stat durabil, fiind infranti de alte popoare. Celtii au fost fortati sa se retraga din fata germanilor si slavilor si in cele din urma au fost supusi de romani si romanizati. Informatii importante despre celti au fost consemnate de Cezar in lucrarea “De bello Gallico". El afirma despre gali ca aveau doua clase privilegiate: druizii si cavalerii, iar o a treia, cea a „poporului" reprezenta treapta de jos a societatii. Druizii au fost cei care au interzis scrisul la celti „pentru ca nu voiau ca doctrina lor sa se raspandeasca printre oamenii de rand", si de asemenea ei mai motivau aceasta hotarare, prin faptul ca raspandirea scrisului ar face ca druizii invatacei sa-si neglijeze memoria. De aceea, cunostintele erau transmise prin viu grai, iar pentru a face memorarea mai usoara, acestea erau puse in versuri. Totusi atunci cand scriau, celtii foloseau alfabetul grecesc. Un caz aparte l-au constituit celtii din Marea Britanie, concentrati in Scotia, Tara Galilor, si mai ales in Irlanda, care au realizat scrieri, insa dupa convertirea la crestinism. E bine de stiut ca traditia mitologica precrestina este prezenta in aceste scrieri si ca ea s-a transmis si dupa trecerea la crestinism, si ca se regaseste din plin si in folclorul irlandez.

Celtii din Marea Britanie au reusit in mare parte sa-si pastreze limba. Dialectele lor se impart in doua grupuri. Primul grup este numit gelic sau goidelic, subdivizat la randul lui in idiomul iric vorbit in Irlanda, cel gelic vorbit in Scotia si cel manx vorbit in Insula Man. Al doilea grup este numit britanic, subdivizat si el in idiomul welshic vorbit in Tara Galilor (Wales), idiomul cornic vorbit in Cornwallis si disparut din secolul 18, precum si idiomul bretonic vorbit in Bretagne.

Ca indeletniciri, celtii se ocupau cu agricultura si erau mestesugari foarte buni in prelucrarea fierului. De asemenea, au inventat si raspandit roata olarului. Traiau in sate dar aveau si cetati inconjurate cu ziduri trainice facute din blocuri mari de piatra legate intre ele cu barne, denumite ziduri galice. Cultura lor s-a pastrat amestecandu-se cu cea a popoarelor cu care au convietuit, cu a invingatorilor, influentand limba si traditiile populatiei din Irlanda, sudul Angliei, nord-vestul Frantei, o parte a Spaniei, Elvetiei si Belgiei

Cateva triburi celtice apusene au reusit sa patrunda pana in Dacia preromana. Aceste triburi au fost mentionate de unii istorici antici: taurisci, boi, scordisci, britolangiPrin anul 60 i.Hr. Burebista i-a atacat pe celtii din nord-vestul Daciei. Potrivit lui Strabon el ii zdrobeste pe boii condusi de Critasiros si pe taurisci. Resturile triburilor celtice invinse de daci au plecat spre vest si au ajuns pana in Noricum (tauriscii) si chiar in Gallia (boii). Conform cu informatiile furnizate de acelasi Strabon, Burebista renunta la alianta cu scordiscii ce traiau intre Morava si Drina, si ii „pustieste". Victoriile repurtate de Burebista impotriva celtilor i-au permis sa-si intinda stapanirea spre vest si nord-vest pana la Dunarea Mijlocie si in Moravia. Dacii ocupa chiar oppida celtice, cum sunt fortificatiile de la Zemplin din Slovacia sau Zidovar din Serbia

Din punct de vedere religios, zeul cel mai venerat era Mercur. Acest fapt este dovedit si de statuile ridicate in cinstea lui, mult mai numeroase in comparatie cu cele ale altor zei. Mercur era considerat inventatorul tuturor artelor, calauzitorul drumetilor, si cel care patroneaza comertul. In ordinea importantei urmeaza zeii: Apollon, Marte, lupiter si Minerva. Celtii acordau acestor divinitati cam aceleasi atribute ca si celelalte neamuri: Apollon ii proteja de boli, Minerva ii invata muncile si meseriile, lupiter avea controlul asupra cerului, iar Marte era zeul razboiului. Credinta celtilor era ca „sufletele nu pier, ci trec dupa moarte dintr-un corp in altul", ceea ce le infrangea frica de moarte. Asa se explica si faptul ca practicau sacrificiile umane. In afara atributiilor laice, de rezolvare a diferendelor, publice sau private, druizii erau si preoti, ei fiind aceia care realizau sacrificiile. Acestea se desfasurau dupa mai multe ritualuri: victima era lovita cu o spada, ori strapunsa de sageti, sau trasa in teapa. In functie de convulsiile si de caderea victimei se faceau preziceri in ceea ce priveste viitorul


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.