In cartierul Raval, printre baruri, restaurante si monumente istorice, o cladire alba de dimensiuni impresionante atrage privirile trecatorilor. Vis-a-vis de Manastirea Ingerilor, o combinatie originala de stil gotic si renascentist a secolului al XVI-lea, se afla Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona (MACBA).
Muzeul reprezinta atat un punct de interes pentru admiratorii artei moderne si contemporane, cat si un loc frecventat de tineri.
Proiectata de renumitul arhitect american, Richard Maier, cladirea in sine este o opera de arta moderna care contrasteaza placut cu edificiile seculare care o invecineaza.
Ca particularitate arhitecturala a muzeului, numarul mare de ferestre asigura interiorului un joc interesant de umbre si lumini. Constructia interioara impresioneaza prin monumentalitatea peretilor si a coloanelor. Albul predominant al elementelor arhitecturale duce cu gandul la o panza tridimensionala pe a carei vastitate sunt asternute operele de arta si siluetele turistilor care cutreiera galeriile muzeului.
Inaugurat in 1995, MACBA isi propune sa fie alternativa modelului clasic de muzeu. Bazandu-se pe ideea ca nu exista un singur public, ci mai multe “publicuri", muzeul incearca sa creeze o interactiune aparte intre vizitatori si operele de arta.
Astfel, pe langa expozitii, MACBA organizeaza diferite workshop-uri, conferinte si activitati audiovizuale. Prezentand cultura moderna intr-un mod neconventional si inteligibil, Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona se apropie de de cei care ii calca pragul. El renunta la lustrul excesiv de academic al muzeelor, alegand sa le arate vizitatorilor sai viata din spatele lucrarilor a unora dintre cei mai apreciati artisti ai secolului XX.