Antarctica este regiunea polara din sudul Pamantului care cuprinde continentul Antarctida si portiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situata in regiunea antarctica din emisfera sudica, aproape in intregime la sud de cercul polar antarctic si este inconjurata de Oceanul Antarctic. Avand 14,0 milioane de km patrati, este al cincilea continent ca suprafata, dupa Asia, Africa, America de Nord si America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafata Antarcticii este acoperita de o patura de gheata cu grosimea medie de 1,6 km.
Antarctica, in medie, este cel mai rece, uscat si vanturos continent, si are cea mai mare altitudine medie dintre toate continentele [1]. Antarctica este considerata un desert, cu precipitatii anuale de numai 200 mm de-a lungul coastei si mult mai putine spre interior [2]. Pe continent nu exista nicio rezidenta umana permanenta, dar intre 1.000 si 5.000 de oameni locuiesc pe parcursul anului la statii de cercetare imprastiate pe intreg continentul. Numai plantele si animalele adaptate la rece supravietuiesc acolo, iclusiv pinguini si pinipede, nematode si multe tipuri de alge si alte organisme, precum si vegetatie de tundra.
Desi miturile si speculatiile despre un Terra Australis („Tinut de Sud") dateaza din antichitate, prima reperare confirmata a continentului a avut loc in anul 1820 de catre expeditia rusa a lui Fabian Gottlieb von Bellingshausen si Mikhail Lazarev. Totusi continentul a ramas in mare masura neglijat pentru restul secolului al XIX-lea din cauza mediului sau ostil omului, a lipsei de resurse si izolare.
Tratatul Antarctic din 1959 a fost semnat initial de 12 tari; pana in prezent au semnat tratatul 46 de tari. Tratatul interzice activitati militare si mineritul de minerale, sustine cercetarile stiintifice si protejeaza ecozona continentului. In medie peste 4.000 de oameni de stiinta de multe nationalitati si cu diferite interese de cercetare efectueza diverse experimente [3].