In ultimul an, Romania a trecut printr-o criza sanitara fara precedent si fiecare cetatean al acestei tari a simtit ca functionarea sistemului medical ii influenteaza viata in mod direct. Unii dintre noi am ajuns in spitale, altii am avut rude internate, altii ne-am temut ca am putea depinde de un pat liber la ATI. Insa problemele acestui domeniu n-au aparut odata cu pandemia.
Sistemul medical din Romania inseamna mai mult decat niste cladiri de spital, populate cu oameni imbracati in halate albe. In spatele lor se afla, de fapt, o masinarie uriasa si complicata, care inghite peste 9 miliarde de euro pe an si a carei lege de functionare a fost modificata de 2.000 de ori.
Intr-un efort de documentare intins pe parcursul unui an intreg, am navigat prin acest labirint de interese, orgolii si reglementari complicate, pentru a intelege cum functioneaza sistemul medical pe care ar trebui sa ne bazam atunci cand avem probleme de sanatate.
Am scormonit in arhive si ne-am intors in timp pentru a arata de unde i se trag marile probleme, am incercat sa descifram circuitul banilor si sa-l transformam intr-o animatie explicativa cat mai usor de inteles, am stat de vorba cu oameni care cunosc sistemul si il privesc din unghiuri diferite: politicieni, specialisti in politici de sanatate si medici din mai multe generatii.
Acest material nu ofera verdicte sau solutii miraculoase, dar incearca sa ofere o imagine mai clara despre cum functioneaza sistemul si despre ce e de facut mai departe.