Ceapa perena pitica foarte prolifica cu aspect de tufa deasa de la care se utilizeaza doar frunzele tubulare subtiri. Este folosit in multe dintre bucatariile internationale.
Etimologie
In Romania este cunoscut sub mai multe denumiri regionale: chisarau, harpagic, arpagica, cepsoara, ceapa-mica, ceapa de tund, ai-de-ciorba, ai-tufos, orceag, pur, puiac, puit, hasma; alaturi de denumirile importate recent din culturile occidentale: civeta (din fr. civette), cibulet (din fr. ciboulette) sau chives (din eng.). Cuvantul arpagic din limba romana deriva din turcescul aprak.
Cum il recunoastem?
Este o planta care traieste si rodeste mai multi ani de-a randul, avand o radacina persistenta din care se dezvolta in fiecare primavara o noua tulpina, mica si robusta. Bulbii sai mici, alungiti si frunzele subtiri si tubulare se dezvolta grupat la baza tulpinii. Deasupra frunzelor cresc inflorescente albastrui, liliachii sau roz cu o forma sferica deasa. Frunzele de arpagic pot fi taiate la nivelul solului pentru a fi folosite la condimentarea sau decorarea mancarurilor.