Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  „Arhitectii Arabiei Antice" Narator: Jeremy Irons.
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ruine antice care sfideaza istoria curenta
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crearea unei comori scufundate: fabricarea de monede
231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce dezvaluie sulurile de la Marea Moarta
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zeii de dincolo
669 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai uimitoare ruine antice ale lumii
454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai uimitoare ruine antice ale lumii
411 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tehnologii antice bizare
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legenda apocaliptica a celor 13 cranii de cristal
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Origini si mituri antice din AFGANISTAN
306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

„Arhitectii arabiei antice"

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.05.2021  Adauga la favorite 257 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Alegerea unui material depinde de mai multi factori : regiunea in care este construita cladirea, accesibilitatea materialului, costul acesteia, destinatia acestuia...

Exista sase tipuri de materiale utilizate in constructie in Islam, pe langa lemn, care poate fi gasit peste tot, si mai ales in sarpante.

tabya (chirpiciul): este un amestec de pamant, var si lut ars si pisat (samota) sau pietricele mici. Presat intre doua placi de lemn, acest material este utilizat in principal pentru case.
banco: amestec de lut si paie, Moscheia Djingareyber din Timbuktu este din banco.
tawb (caramida nearsa): el are avantajul de a fi usor de gasit si de folosit, si ieftin. Marele sau neajuns se afla in faptul ca apa ii este fatala.
adjurr (caramida arsa): foarte utilizat in Irak, in India, el a fost, de asemenea, materialul preferat in Egipt pana in secolele XII si XIII. Acesta este utilizat pentru toate tipurile de monumente, de la cele mai simple pana la cele mai importante (moschei, madrasas, morminte). Nu este foarte scump si se conserva bine.
moloz: este facut din pietre imbinate si unite cu mortar din var si nisip, la care s-a adaugat uneori carbune si samota.
piatra: este in uz din Spania si pana in Irak. Natura pietrelor folosite variaza in functie de regiuni. In general, marmura este utilizata pentru proprietatile ei decorative (culori).
Elementele arhitecturale
Arcele/Arcadele
Arcele/arcadele sunt un element major in arhitectura islamica, la fel ca si in arhitectura occidentala. Unele sunt comune estului si vestului, cum sunt arcul semicircular sau arcul gotic; altele, insa, sunt specifice lumii islamice cum ar fi arcul persan, cu profile carenat, arcul polilobat, arcul cu lambrichene, ba chiar si arcul potcoava, toate trei foarte raspandite in Spania si in Maghreb.

Elementele de sprijin, suportii
Arhitectii islamici folosesc doua tipuri de suporti: coloanele si pilastrii/stalpii.

Coloana este un suport cilindric. In primele secole ale Islamului, coloanele care sunt utilizate de multe ori provin din cladiri antice, dar dupa o anumita perioada de timp, materiale antice devin rare si lucratorii islamici invata sa le taie ei insisi.
Un pilon este un element de zidarie, de cele mai multe ori patrat, dreptunghiular sau in forma de cruce.
Cupole

Domul unui [[:en:mihrab|mihrab]] la Marea Moschee din Kairouan (sec.XI)
O cupola este un acoperis semisferic, care se sprijina pe o portiune de tranzitie octogonala (cel mai adesea), ea insasi sprijinita pe patru piloni. Portiunea de tranzitie este marea problema a arhitectilor islamici. Ei se pot folosi de pandantive, adica triunghiuri convexe, plasate in varf, la fel ca in lumea bizantina, sau de trompe, de mici nise, care provin se pare din lumea iraniana.

Nervurile si muqarnas, care de multe ori umplu cupolele in lumea islamica, nu au, in general, nicio reala functie arhitectonica.

Numim dom exteriorul unei cupole. Incepand cu secolul XV, cupole sunt de foarte multe ori duble, adica exista un spatiu mai mult sau mai putin important, intre coca interna si coca externa. Aceasta tehnica permite realizarea de monumente mai inalte.

Una dintre cele mai vechi si cele mai remarcabile cupole pe trompe din lumea musulmana, cupola deasupra mihrabului Marii Moschei din Kairouan in Tunisia[1] ; cupola, datata in prima jumatate a secolului IX (spre 836), include in exterior, o calota semisferica cu nervuri asezata pe un tambur octogonal cu fetele usor concave, care se ridica pe o baza patrata, decorata cu nise[2]. Pe plan intern, calota semisferica este decorata cu 24 de caneluri concave radiale in jurul cheii cupolei[1].

Iwanurile
Iwanurile s-au nascut in lumea iraniana cu mult inainte de venirea Islamului, probabil, sub dinastia sasanizilor. Este vorba un coridor boltit (sau un portic mare arcuit), cu o fatada dreptunghiulara deschisa printr-un arc mare[3].

Pistak
Pistakul este, de asemenea, un element provenind din Iran. Este vorba de un portal in forma de arc care iese in relief din fatada. In general, este flancat de doua minarete, dar nu intotdeauna[3].

Mashrabiya si ferestre cu jaluzele
Sistemul de inchidere a ferestrelor este un element care este tratat in diferite moduri, in lumea islamica. Mashrabiya, un fel de garduri din lemn (sau alte materiale, de exemplu marmura in India) sunt utilizate frecvent. Uneori, adevarate bariere de mashrabiya sunt create, ca in complexele si moscheile mamelucilor.


Exemplu de arce depasit (1er plan) si polylobes (windows 2e planul), Palatul Aljaferia, Zaragoza.



Coloane si arcade persan : curtea de moscheea al-Azhar din Cairo.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.