Rolul termenului de valabilitate
Scopul acestuia consta in a-l ajuta pe consumator sa utilizeze produsele intr-un mod care sa nu-i pericliteze sanatatea. Termenul de valabilitate este considerat a fi valid doar in conditiile in care produsul a fost intact si nedeteriorat in momentul achizitionarii. Ulterior, cumparatorul trebuie sa respecte intocmai indicatiile inscriptionate pe ambalaj de producator, referitoare la temperatura si la modul de depozitare.
Riscul consumarii alimentelor expirate
Termenul „a se consuma inainte de“ indica foarte clar ca este contraindicata consumarea unui aliment care a depasit perioada de valabilitate inscriptionata pe ambalaj. Daca se intampla totusi sa faci acest lucru, trebuie sa ai in vedere ca te expui atat toxiinfectiilor alimentare, cat si contaminarii cu Salmonella, sau Listeria. Printre cele mai periculoase alimente expirate se numara lactatele, ouale, carnea si produsele gata preparate sau semipreparate.
Data expirarii nu garanteaza siguranta produselor
In cazul conditiilor precare de depozitare, chiar daca alimentele sunt valabile, in realitate ele pot fi expirate. De aceea, este indicata evaluarea realizata de consumator, care va tine cont de cateva criterii simple: culoare, miros, gust, textura. Daca acestea prezinta modificari, respectivele alimente trebuie aruncate.
Informatii mai putin cunoscute
Ouale sunt considerate a fi proaspete in primele 9 zile, desi termenul de valabilitate al acestora este de 28 de zile, insa dupa perioada de 9 zile vor necesita o preparare mai indelungata. Produsele feliate, indiferent de termenul de valabilitate propus de producator, trebuie consumate in maximum 2 zile. Cel mai perisabil produs este carnea tocata, care trebuie consumata in ziua cumpararii, chiar daca are un termen de valabilitate mai mare.
Bine de stiut!
Daca ai sesizat reguli de nerespectare a conditiilor de pastrare a alimentelor, poti face sesizari la numarul consumatorului: 021.9551 (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor).