Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Detasamentul Concordia (Romania 1980) Actiune 84 min
3.625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caruta cu mere (Romania 1983) Drama / 93 minute
3.396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultima frontiera a mortii (1979) | Film istoric 94 min
7.850 vizite - 0 comentarii
adaugat de maxim
 
  Post restant (Romania 1961) 89 minute
8.173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Porto-Franco (Romania 1961) Drama / 79 minute
6.943 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  100de lei (Romania 1973) Drama 95 min
1.448 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul domnitelor (Romania 1969) Aventuri / 85 minute
2.498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele Bucurestilor (Romania 1983) Drama 97 min
769 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Impuscaturi sub clar de luna (Romania 1977) 90 min
4.135 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Razboiul de Independenta (Romania 1977) Film 191 min
7.471 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Pentru patrie (Romania 1977 ) cu Ion Dichiseanu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.05.2021  Adauga la favorite 641 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 7.9
   
 
Pentru patrie
Istoric 192 min

Nota IMDB 7.9

Regizor Sergiu Nicolaescu


La 9 mai 1877, in cadrul unei sesiuni a Adunarii Nationale, deputatii au votat ruperea legaturilor cu Imperiul Otoman, iar ministrul de externe Mihail Kogalniceanu (George Constantin) a proclamat independenta Romaniei. Multimea din fata palatului a primit aceasta veste cu urale si a inceput sa cante Desteapta-te, romane!. In zilele urmatoare, trimisul otoman Mehmet Ali (Ion Marinescu) a facut o incercare de a evita ruperea relatiilor dintre cele doua state, afirmand ca otomanii vor recunoaste de facto independenta, dar nu si de jure, pentru a evita ca si celelalte state ocupate de turci sa ceara acelasi lucru. Kogalniceanu a respins aceasta oferta.

Declarandu-se stare de razboi intre Romania si Turcia, barbatii care fusesera la oaste si aveau varsta pana in 45 de ani au fost mobilizati, iar celorlalti doritori li s-a oferit posibilitatea sa plece voluntari pe front. Printre cei care au fost mobilizati au fost sublocotenentul Spiroiu (Horatiu Malaele), sergentul Ion Ciuca (Emil Hossu) din Gorj si sergentul Constantin Turcanu (George Mihaita) din Vaslui, iar printre voluntari au fost Coriolanus Brad (Cristian Sofron), venit din Transilvania in acest scop, Nita Ion (Ovidiu Moldovan), inscris ca voluntar pentru a scapa de o datorie fata de boierul Gogu Rahovany (Valentin Platareanu), Ioana Ciuca (Ileana Popovici), sora sergentului Ciuca, care a refuzat sa ramana singura acasa si s-a dat drept baiat (Grigore Ciuca) pentru a fi alaturi de fratele ei, sau Eleonora Maria Cerchez (Adina Popescu), fiica colonelului Mihail Cristodulo Cerchez (Mircea Albulescu), care a devenit sora medicala.

Oastea romaneasca este concentrata de-a lungul Dunarii, multumindu-se la inceput doar sa riposteze tirurilor turcesti de artilerie de la Vidin. In urma unei incaierari intre soldatii olteni si dorobantii moldoveni pe motiv ca cei din urma au fost porecliti „curcani" (din cauza penelor de pe caciuli), iar sergentului Turcanu i s-a zis „Penes", generalul Alexandru Cernat (Amza Pellea) ii cere colonelului Cerchez, comandantul Diviziei 3 Infanterie, sa formeze un detasament special pe langa Divizia 3 din care sa faca parte dorobantii moldoveni si infanteristii olteni. Din acest detasament au fost alesi sa faca parte printre altii sublocotenentul Spiroiu, sergentii Turcanu si Ciuca, gornistii Nita Ion si „Grigore" Ciuca.

Dupa infrangerea ostilor rusesti de catre armata turceasca condusa de generalul Osman Pasa (Ion Dichiseanu), Marele Duce Nicolae al Rusiei (Cornel Coman) trimite o telegrama domnitorului Carol I al Romaniei (Sergiu Nicolaescu) prin care cere ajutor Armatei Romane. Guvernul condus de Ion C. Bratianu (Emanoil Petrut) ii propune domnitorului sa se acorde ajutor trupelor rusesti. Carol I primeste de la Marele Duce Nicolae comanda Armatei de Vest din fata Plevnei, avand sun comanda sa mai multe divizii romane si rusesti. Armata Romana traverseaza Dunarea pe un pod de vase si bombardeaza Plevna.

La propunerea Marelui Duce Nicolae, Armata de Vest ataca la 30 august 1877 mai multe redute turcesti (Grivita I, Grivita II, Opanez) aflate pe drumul spre Plevna. Ca urmare a unor greseli (generalul rus Skobelev a inceput atacul mai devreme de ora stabilita, alte unitati rusesti nu au pornit la lupta din motive birocratice, capitanul Rahovany a preluat o harta incompleta a terenului de lupta din fata redutei Grivita fara a face o recunoastere a acestuia), trei atacuri ale trupelor romanesti asupra redutei Grivita au fost respinse, murind in lupta peste 2000 de soldati si 53 de ofiteri printre care maiorul George Sontu (Iurie Darie) si capitanul Valter Maracineanu (Raducu Itcus). Nemultumit, domnitorul Carol cere efectuarea unui nou atac asupra Grivitei si trimiterea capitanului Rahovany in prima linie. Dupa o lupta incrancenata la baioneta, Divizia a 4-a Infanterie reuseste sa cucereasca reduta Grivita. In acea noapte, ostile turcesti contraataca si reocupa reduta Grivita.

Generalul Alexandru Anghelescu (Alexandru Dobrescu), comandantul Diviziei 4 Infanterie, se ofera sa conduca un atac impotriva redutei Grivita, desi generalul Cernat s-a opus. La 7 octombrie 1877, are loc un atac romanesc la Grivita, dar, fara a fi sustinut de tirurile de artilerie, se transforma intr-un prapad. Mor 25 de ofiteri si peste 1200 de soldati. Domnitorul dispune eliberarea din functie a generalului Anghelescu si a lt. col. Sergiu Voinescu (Dem Niculescu), seful de stat-major al diviziei. La 21 octombrie, in timpul unui scurt armistitiu pentru ingroparea mortilor, a explodat un obuz, iar Coriolanus Brad si-a pierdut ambele picioare.

La 7 noiembrie 1877 colonelul Gheorghe Slaniceanu (Colea Rautu) a organizat un atac asupra redutei Rahova. Desi generalul Lupu astepta la sud de Dunare cu o divizie intreaga, Slaniceanu refuza sa-i ceara colaborarea din orgoliu. Ca urmare a greselilor de tactica, atacul esueaza, in lupta murind vitejeste printre altii maiorii Dimitrie Giurescu, Constantin Ene si Stefan Mateescu, cpt. Ctin Merisescu, lt. Radovici, lt. Pavel Bordeianu, sergentul Ion Ciuca, gornistul Ioana Ciuca si sanitara Maria Cerchez. Capitanul Rahovany a fost impuscat de maiorul Constantin Ene in timp ce incerca sa dezerteze, slt. Spiroiu si-a pierdut vederea in urma exploziei unei schije. Conducatorul atacului, lt. col. George Maldarescu (George Motoi), ranit si el, dispune retragerea trupei puternic decimate si ramase fara munitie. Atacul a fost reluat la 9 noiembrie, iar de aceasta data trupele gen. Lupu si-au coordonat actiunile cu cele ale col. Slaniceanu si au cucerit reduta Rahova.

Atacul asupra Plevnei a fost realizat de Divizia 3 Infanterie condusa de colonelul Mihail Cerchez. Asediul s-a incheiat in luna decembrie a anului 1877 cand Osman Pasa a incercat fara succes sa forteze ruperea asediului si a fost ranit. In cele din urma, refugiat intr-o moara, Osman a primit delegatia condusa de colonelul Mihail Cerchez si a acceptat conditiile de capitulare oferite de aceasta. In urma capitularii armatei otomane, Carol I a dispus incetarea focului pe toata lungimea Dunarii, trupele ruse continuandu-si deplasarea pana la Constantinopol. Filmul se incheie cu defilarea trupelor combatante romanesti prin Bucuresti, fiind salutate de membrii guvernului si de populatia locala.

Distributie
Mircea Albulescu - colonelul Mihail Cristodulo Cerchez
Mircea Anghelescu - tarul Alexandru al II-lea al Rusiei
Ilarion Ciobanu - maiorul Moise Grozea
Constantin Codrescu - omul politic C.A. Rosetti
George Constantin - ministrul de externe Mihail Kogalniceanu
Cornel Coman - Marele Duce Nicolae al Rusiei
Iurie Darie - maiorul Gheorghe Sontu
Ion Dichiseanu - generalul otoman Osman Pasa
Alexandru Dobrescu - generalul Alexandru Anghelescu
Vladimir Gaitan - sublocotenentul artilerist Artur Hartel
Cornel Girbea - sergentul Zacheu
Emil Hossu - sergentul Ion Ciuca
Raducu Itcus - capitanul Valter Maracineanu
Ion Marinescu - diplomatul otoman Mehmet Ali Pasa
Horatiu Malaele - sublocotenentul Spiroiu, „bacalaureat"
George Mihaita - sergentul Constantin Turcanu „Penes"
Ovidiu Moldovan - gornistul Nita Ion
George Motoi - locotenent-colonelul George Maldarescu
Sergiu Nicolaescu - domnitorul Carol I al Romaniei
Dem Niculescu - locotenent-colonelul Sergiu Voinescu
Emanoil Petrut - prim-ministrul Ion C. Bratianu
Amza Pellea - generalul Alexandru Cernat, ministrul de razboi
Valentin Platareanu - capitanul Gogu Rahovany, deputat
Ileana Popovici - gornistul Ioana Ciuca
Vasile Popa - lt. Nicolae Radovici
Colea Rautu - colonelul Gheorghe Slaniceanu
Ion Roxin - caporalul Stefan Ionescu, intelectual socialist
Alexandru Riosanu - generalul turc Taher Pasa
Silviu Stanculescu - colonelul Gheorghe Angelescu
Cristian Sofron - soldatul Coriolanus Brad
Zephi Alsec - general rus
Mircea Basta
Costel Baloiu - Culita Turcanu, fratele lui Penes
Constantin Baltaretu - generalul rus Pavel Zotov
Eugenia Bosanceanu - mama lui Penes
Andrei Bursaci - maiorul Stefan Mateescu
Serban Cantacuzino
Boris Ciornei
Corina Constantinescu
Mircea Cosma - intelectualul socialist Constantin Dobrogeanu-Gherea
Dumitru Craciun - sergentul oltean Stan
Constantin Diplan - profesorul socialist Codreanu
Nicolae Dolea - maiorul Constantin Ene
Mimi Enaceanu - mama cpt. Rahovany
Paul Fister
Lucian Iancu - ofiter roman de stat major (creditat Iancu Lucian)
Jean Ionescu
Ileana Iurciuc - Voichita, sotia lui Nita
Dan Ivanesei
Remus Margineanu
Dan Nasta - boierul Aristid, prietenul familiei Rahovany
Vasile Nitulescu - tatal lui Coriolanus Brad
Draga Olteanu-Matei - sora Ana
Ion Pascu - general roman
Nucu Paunescu - cancelarul A. M. Gorceakov
Adina Popescu – Eleonora Maria Cerchez
Alexandru Repan - generalul doctor Carol Davilla
Adrian Stefanescu - general otoman
Eugeniu Ungureanu
Ion Apahideanu (necreditat) - generalul rus Ivan Ganetki
Ernest Maftei (necreditat) - nea Pandelache, crainicul public
Productie


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.