Sec. 8 – Apare legenda „caprelor care danseaza". Aceasta spune ca un pastor etiopian, Kaldi, a observat ca animalele sale devin extrem de energice dupa ce consuma fructele unui anume arbust. Kaldi le consuma si el si descopera proprietatile cafelei.
Cca. 900 – Cafeaua apare mentionata pentru prima data in scrierile medicului arab Rhazes. Acesta o numeste qahwa, o prescurtare a termenului qahhwat al-bun (vin de fasole).
Pana in 1500 – Musulmanii raspandesc cafeaua in Persia, Egipt, Turcia, nordul Africii.
1511 – Guvernatorul din Mecca inchide cafenelele si opreste consumul de cafea, sustinand ca aceasta este interzisa de Coran. Motivul real era acela ca oamenii se adunau in cafenele si faceau haz pe seama lui. Masura sa nu are decat inversul efectului scontat de acesta.
1536 – Cafeaua este adusa prin orasul Mocha din Yemen. Apare astfel cafeaua Mocha.
1699 – Olandezii cultiva cafea pe insula indoneziana Java. Cafeaua devine cunoscuta sub numele de Java.
1727 – Cafeaua este cultivata in Brazilia.
1773 – Dupa protestul „Ceaiului de la Boston", americanii refuza ceaiul si incep sa consume tot mai multa cafea.
1788 – Santo Domingo ofera jumatate din productia de cafea a lumii.
1832 – Cafeaua devine bautura oficiala a armatei SUA, inlocuind romul.
1878–1880 – Piata mondiala este invadata de cafeaua braziliana. Pretul cafelei scade vertiginos, piata cafelei este in colaps.
Sec. 21 – Brazilia exporta circa o treime din productia mondiala de cafea, urmata de Vietnam. Comertul cu cafea este unul dintre cele mai profitabile, aproape la fel ca si cel cu petrol. Zilnic, sunt consumate 2,25 de miliarde de cani de cafea.