Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cetatea Romana de la Halmyris, Delta Dunarii
423 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Myra & Demre
1.746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai spectaculoase cetati medievale din Romania
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea din Amman:Iordania
79 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templu Edfu -Egipt
3.313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anamur
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Dashtadem -Armenia
449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Erbil
915 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Semendria
847 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Rasnov
909 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Cetatea Greco - Romana Argamum

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.04.2021  Adauga la favorite 185 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cercetarile arheologice desfasurate aici in anii 1926 - 1932 si din 1965 fara intrerupere au permis dezvelirea unor importante monumente si schitarea istoriei cetatii pentru cele mai bine de 12 secole de existenta. Cetatea, prima localitate de pe teritoriul de astazi al Romaniei mentionata intr-un izvor antic (Hecataios, Periegesis), a fost intemeiata la mijlocul sec. VII a.Chr. de catre grecii din Asia Mica cu cel putin o generatie inaintea cetatii Istros / Histria, intr-o zona cu urme de locuire din epoca bronzului si din prima epoca a fierului.

Din perioada arhaica dateaza un impresionant complex funerar din necropola cetatii ce a apartinut unui personaj important din prima generatie de colonisti, urme de locuire in zona de est a falezei, doua cuptoare artizanale pentru ceramica; perioada clasica este ilustrata printr-un segment al zidului de incinta, edificii si cuptoare situate spre capul promontoriului, grupuri de morminte tumulare asociate pe criterii familiare in necropola cetatii; epocile elenistica tarzie si romana timpurie sunt reprezentate prin unele vestigii pastrate pe platoul argamens, dincolo de sistemul de aparare al cetatii romano-bizantine.

Cetatea romana avea o suprafata de aproximativ 2,6 ha, o forma aparent triunghiulara cu opt turnuri, sase contraforturi (bastioane) si doua porti principale. Sistemul defensiv cuprindea, in afara de incinta, si doua valuri de pamant cu sant. In interiorul cetatii au fost cercetate si, in parte restanrate, o serie de edificii publice si private datand din sec. V- VII: „pretoriul", basilica cu trei nave si capela (numita conventional basilica nr. 3), basilica din sectorul central (bazilica 2), cea mai mare dintre bazilicile argamense, bazilica cu o singura nava (bazilica 1), locuinte si parte din sistemul stradal. 0 a patra bazilica, de mici dimensiuni, cu o singura nava, a fost descoperita la aproximativ 1,3 km fata de Poarta de vest.

Necropola romano-bizantina a cetatii a ocupat zona locuita anterior (sec I a.Chr. - IV p.Chr) in afara sistemului defensiv. In fata cetatii Orgame/Argamum, la aproxinnativ 2,5 km spre est, pe insula Bisericuta se afla o fortificatie romano-bizantina si urme de locuire din epoca greaca clasica si elenistica, dar si din epoca medievala timpurie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.