Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Memorialul Bucurestilor - Episodul 8
1.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 locuri bizare unde traiesc oamenii
383 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 secrete mari inexplicabile
1.787 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Pelisor partea I Sinaia
1.341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Serviciile Secrete Romanesti, Ep. 1
555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Claude Monet: gradini secrete in Giverny
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CE SECRETE ASCUNDE ARHIVA VATICANULUI
594 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casa Milla-Barcelona
1.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Serviciile Secrete Romanesti, Ep. 4
508 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Capodopera neoclasica georgiana a dinastiei Curzon
101 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Casa poporului si unele secrete

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.04.2021  Adauga la favorite 170 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Colonelul in rezerva Nicolae Kovacs (82 de ani), omul care a condus partea cea mai secreta a lucrarilor de la Casa Poporului a facut unele dezvaluiri, putin cunoscute si dezvaluite populatiei de rand, chiar dupa rasturnarea regimului Ceausescu. A relatat multe aspecte privind “o retea de subterane", in legatura cu palatal. Pentru a-si realize sarcinile a vut sub comanda 12.000 de militari rezervisti. El a dezvaluit ca in Casa Poporului sunt circa 5000 de incaperi si ca in subteran sunt sapte etaje si buncarul antiatomic, o incinta cu pereti grosi de 1,5 metri, acoperiti cu o placa de eclatare, care nu poate fi penetrata de radiatii.




Adapostul antiatomic este compus din sala principala, adica punctul de comanda - cartierul general care trebuia sa aiba legaturi telefonice cu toate unitatile militare din Romania - si mai multe apartamente de locuit, destinate conducerii statului, in caz de razboi.

“Sala principala urma sa fie dotata cu o masa mare in mijloc si pe pereti, cu un sistem de harti ale Romaniei, in relief. Pentru ventilatie s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost incastrate in pereti. Existau 12 camere mari cu filtre de rezerva, stivuite pe rafturi. Acestea au fost singurele componente straine din Casa Poporului.

Ca ofiter superior specializat in constructii speciale, Kovacs a lucrat la tot ce inseamna pasaje secrete realizate in timpul lui Ceausescu.




“Este vorba de aproximativ 20 de kilometri de tuneluri realizate in asa fel incat sa se poata circula prin ele cu masini cu motor electric. Tunelurile principale leaga Palatul Cotroceni de Academia Militara, pe aceasta de Casa Poporului, iar de aici pleaca doua tuneluri mari: unul spre fostul Comitet Central (actualul Minister de Interne din actuala Piata Revolutiei) si unul spre actualul Minister al Apararii. Cele dinspre Piata Revolutiei sunt intrerupte din loc in loc de usi impresionante, de sapte tone greutate fiecare, pentru a inchide etans zona in caz de necesitate. Au fost inglobate in acest sistem si catacombele mai vechi ale orasului, realizate in perioada interbelica, cum este cea din zona Cotroceni, a lui Carol al II-lea. Sunt si multe alte tuneluri secundare, cum e cel dintre Casa Poporului si statia de metrou Izvor, care probabil ca vor fi folosite, la un moment dat, pentru utilitati publice". Unele catacombe, tinute secrete pana acum - mai precis cele situate in zona Pietei Victoria -, vor fi amenajate pentru parcaje subterane.




Concomitent cu santierul de la Casa Poporului, Kovacs a lucrat si la cladirile “speciale" din apropiere, actualul Hotel Marriott si Ministerul Apararii. Pe locul ales pentru minister exista deja un buncar cu un planseu din beton de 1,2 metri grosime, construit de nemti prin 1942. De acolo, armata germana dislocata in Romania avea legatura telefonica directa cu Hitler. S-a incercat demolarea acelei structuri, dar era prea greu si am hotarat sa o inglobam in noul imobil. Asa a devenit constructia lui Hitler al doilea buncar antiatomic al lui Ceausescu, care nu se afla sub Casa Poporului ci sub Ministerul Apararii.

Se poate prsupune ca mai exista si alte lucrari secrete, care se strecoara in subsolul capitalei.
In afara dezvaluirilor de mai sus se mai pot adauga si alte comentarii si informatii.

Prima retea de catacombe din Bucuresti a aparut inca din secolul al XVIII-lea si a fost construita de catre negustorii si boierii care voiau sa isi protejeze avutiile de talharii care atacau orasul. O zona in care tunelurile secrete se gasesc la tot pasul este formata intre trei mari puncte strategice din Bucurestiul vechi: Cismigiu, Centrul Vechi si Mitropolie. Catacombele sunt intinse pe o distanta impresionanta: de la Curtea Veche se poate strabate Bucurestiul spre Dealul Mitropoliei si manastirea Antim, spre Cismigiu, de-a lungul strazii Schitu Magureanu,, apoi spre Cotroceni. Se poate vorbi si de un plus de mai multe ramificatii spre Gara de Nord si Bellu..




Obsedat de putere si siguranta, Ceausescu a folosit militarii pentru a construi un plus de tuneluri si adaposturi antiatomice. La Piata Revolutiei exista o retea de catacombe prin care se poate circula cu barca. Culoarele sunt betonate si prin ele curge un rau subteran cu un debit de 1.5 metri cubi pe secunda.

"Labirintul subteran vechi al orasului pare neinsemnat pe langa cel construit din ordinul lui Nicolae Ceausescu. Datele au parvenit de la militarii care au intrat in subteranele fostului Comitet Central, apoi Senat al Romaniei, respectivmilitari de la unitatea speciala de lupta antiterorista. Ei au intrat in aceste catacombe chiar pe 25 decembrie 1989, impreuna cu un grup de genisti si pirotehnisti.

In urma unor cercetari ulterioare a reiesit ca ramificatiile subterane au corespondenta cu circa 80 de obiective din Bucuresti, cum ar fi cladirea ASE, Casa Enescu, Opera Romana etc. Lucru foarte interesant, nimeni nu neaga existenta acestor cai de navigatie secrete, dar cand se incearca sa fie explorate, nu se permite.

Arhitectul lui Ceausescu a confirmat planul acestuia de a construi un sistem de urgenta pe unde sa poti circula cu metroul, masina sau chiar barca pneumatica. Camil Roguski a povestit cu cativa ani inainte despre lucrarile pe care le-a facut la comanda fostului dictator.

Casa Poporului are cel putin opt tuneluri de fuga si doua buncare antiatomice. Totul este proiectat sa reziste la un cutremur devastator de chiar 9 grade Richter, la atacuri repetate cu rachete performante si la doua bombe atomice lansate succesiv. Aici, diafragma zidurilor este de 1,5 metri. Un tunel de fuga cu o lungime de 60 de metri duce inspre fantanile de langa Piata Constitutiei, altul, cu o lungime de 500 metri si o latime de 3,8 metri, ajunge la statia de metrou Izvor.



In 2005, un astfel de tunel secret a fost descoperit intamplator, dupa ce a fost inundat din cauza ploii.

„Sub fostul CC exista mai multe cai de acces, la nivelul subsolului doi. In decembrie 1989, tunelul care era liber, accesat cu un lift personal si care ar fi trebuit sa-i asigure iesirea lui Ceusescu trecea pe sub CC, CC-UTC, Bdul Magheru, Intercontinental si facea legatura cu tunelurile tehnice de langa statia de metrou “Universitate". Nu este un secret ca majoritatea statiilor de metrou au fost astfel construite incat sa poata fi folosite ca adaposturi antiatomice. Sub tunelul propriu – zis exista inca o retea de buncare si tuneluri mai mici, tehnice, care sunt ca un paienjenis sub Bucuresti.

Prin aceste tuneluri se poate circula comod cu un anumit mijloc de transport electric. Se putea ajunge, urmand paralel traseul metroului, pana la Palatul Primaverii unde exista un buncar central, de coordonare strategica . Din acest buncar, legatura era un tunel secret la care a lucrat, timp de trei ani, prin anii 80, o echipa de mineri de la Petrila. Legatura subterana ajungea la o amenajare de la Lacul Herastrau unde exista permanent o salupa rapida pregatita sa-l transporte pe un alt mal si unde astepta o masina cu destinatia Clinceni – aerodrom. Daca Ceausescu ar fi ajuns in subteranele de sub CC, ar fi avut posibilitea sa ajunga, foarte usor si rapid, in orice punct de la periferia Capitalei", a precizat arhitectul Roguski.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.