URSS, care insemna o sesime din intreaga lume, a incetat sa existe. Cine a profitat de colapsul Uniunii Sovietice?
Criza a devenit evidenta in URSS la mijlocul anilor 80. Statului i-a fost necesar,inainte de toate, o restructurare radicala a economiei. Dupa aceasta trebuia sa urmeze reforma sistemului politic care trebuia sa se desfasoare in mod treptat.
Treptat insa nu a functionat. Inainte, puterea era centralizata in tara, toate sforile erau in mainile Partidului Comunist. Dar rolul partidului la sfarsitul anilor 80 s-a diminuat si, in curand, a fost eliminat. Liderii republicilor uniunii au inceput sa vorbeasca despre suveranitate si despre retragerea din Uniune, cu toate ca pozitia elitei politice in republicile sovietice cu greu ar fi putut fi mai rea decat astazi.
In acelasi timp nu se poate spune ca oamenii simpli au vrut caderea statului sovietic. La 17 martie 1991 a avut loc referendumul intregii Uniuni privind pastrarea Uniunii Sovietice. In cadrul referendumului a participat 80% din populatia cu drept de vot. Aproape toti (peste 76%) au fost in favoarea pastrarii Uniunii. Totusi s-a terminat cu acordurile incheiate la 26 decembrie 1991 de la Belovej, cu aparitia pe harta lumii a 15 state suverane. Acest lucru pentru reprezentanti a insemnat o ispita. De exemplu, aparitia unor noi locuri de munca, ca parlamentele, guvernele si administratiile prezidentiale ale statelor suverane. Dar mai erau si altele, subliniaza politologul Aleksei Muhin: „Dezintegrarea Uniunii Sovietice nu a fost, desigur, favorabila oamenilor simpli, pentru ca distrugea sistemul social sovietic, care oferea intr-un fel sau in altul un anumit nivel de viata. La referendum poporul rus a votat pentru pastrarea URSS. O alta problema este ca acest colaps a fost extrem de benefic pentru elitele regionale, inclusiv pentru Rusia. A dat oportunitatea de a cumpara proprietate privata, care se stie ca era interzisa in Uniunea Sovietica, si mijloace de productie.
In situatia care predomina in acel moment atat pe plan intern, cat si la nivel mondial, prabusirea Uniunii Sovietice a survenit in mod natural", spune politologul Andrei Zaharov: „Ideea era ca Uniunea Sovietica reprezenta o formatiune complicata. Prin asta vreau sa mentionez, in primul rand, caracterul multinational al statului. La fel ca in cazul oricarui stat unional, statul implica existenta a unui fel de „cumparare" a puterii centrale de catre elitele nationale. Uniunea a intrat intr-o perioada de criza economica la sfarsitul anilor 80: este suficient sa ne amintim ca pretul petrolului a scazut sub 10 dolari pe baril. Si pentru acesti bani era imposibil de continuat prietenia intre popoare