Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lucrari in gradina de legume,toamna
1.278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Compost reteta rapida
1.877 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 sfaturi, trucuri practice pentru gradinarii incepatori
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lamaiul, totul despre plantare si intretinere
2.342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre orhidee: intretinerea si transplantarea
881 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce facem cu balariile din gradina?
626 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se planteaza orhideea?
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magnolia Grandiflora, totul despre plantare si intretine
886 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se face copilirea si defolierea ardeiului
1.615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alcoolul: Dusmanul ascuns al corpului si creierului
208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Totul despre compost

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.02.2021  Adauga la favorite 280 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Compostul poate parea un pamant obisnuit, insa este foarte bine diferentiat de pamantul normal. Acesta are in compozitia sa saruri minerale si compusi organici care formeaza hrana fara de care plantele nu ar putea supravietui. Un compost bun, format din elementele nutritive corespunzatoare este vital daca doriti ca plantele voastre sa infloreasca normal. Compostul hraneste plantele, iar stropirea mentine radacinile umede, pastreaza oxigenul in jurul acestora si permite plantei sa se dezvolte.

Multe composturi sunt realizate din turba amestecata cu humus sau pamant gras, la care se adauga ingrasaminte si putin nisip. Unele plante se dezvolta bine intr-un compost pe baza de pamant fertil, in timp ce altele prefera un compost pe baza de turba. In urmatoarele randuri va prezentam care sunt cele utilizate combinatii de compost.

Compostul pe baza de humus

Humusul, un pamant gras denumit pamant fertil. Este practic un pamant bogat in substante organice amestecat cu pamant de padure. Cel utilizat ca baza in compostul pentru plantele de interior este tratat cu scopul de a-l steriliza de microoorganisme daunatoare si este amestecat cu o anumita cantitate de turba si nisip, totul fiind imbogatit cu putin ingrasamant care contine saruri minerale diferite, in special potasiu si fosfati. Diferitele composturi intalnite in comert difera in functie de procentul fiecaruia dintre acesti patru componenti: turba, nisip, humus si ingrasamant.

Rolul fiecarui component din continutul compostului este foarte important. Pamantul gras este elementul principal ce formeaza baza compostului si face ca hrana plantei sa difuzeze in apa in timpul udarii. Turba retine foarte bine apa, asemanator unui burete si mentine astfel radacinile ude mereu.

De asemenea, nisipul favorizeaza uscarea rapida a compostului, evitand astfel saturarea plantei cu apa. In plus, permite aerul sa ajunga pana la radacini. Compostul pe baza de humus retine ingrasamantul cca 12 saptamani.

Compostul de baza de turba


Compostul pe baza de turba se utilizeaza in general in ghivece si este aproape sigur lipsit de buruieni sau de daunatori.
Compostul pe baza de turba se utilizeaza in general in ghivece de plastic. Horticultorii il folosesc pentru ca este usor de transportat, usor de sterilizat si aproape sigur lipsit de buruieni sau de daunatori. Cele mai multe produse de compost pe baza de turba sunt realizare dintr-un simplu amestec de turba si ingrasamant, in timp ce altele, denumite semisintetice, sunt facute dintr-o substanta anorganica-vermiculit, amestecat cu turba si ingrasamant.

Vermiculitul este o roca vulcanica cu granule mici, perfect sterile si foarte usoara. Ingrasamantul este eliberat plantei mult mai rapid decat in cazul unui compost pe baza de pamant si hraneste astfel planta cca 6 saptamani dupa replantare.

Principalul dezavantaj al compostului pe baza de turba este acela ca se poate usca complet, daca uitam sa udam planta atunci cand temperatura este ridicata. Remediul consta in a introduce ghiuveciul pana la margine intr-un recipient plin cu apa calduta pana cand compostul fie se inmoaie, fie se umfla, revenind umed ca la inceput.

Cum sa faci compost….pentru gradina


lemnul sau rumergusul absorb azotul din pamant, iar plantele pot suferi in lipsa lui.
Folisiti balegar de ferma bine putrezit, frunze descompuse, coaja de arbori sau iarba taiata.

Daca solul este greu, alegeti balegarul cu grija. Cel vascos, cum este acela de de porc, va face solul si mai greu.

De asemenea, daca materialul livrat drept coaja tocata contine prea multe aschii lemnoase, exista riscul ca solul sa aiba de suferit: lemnul sau rumergusul absorb azotul din pamant, iar plantele pot suferi in lipsa lui. Adaugand multa materie bogata in azot, cum este balegarul, se poate compensa aceasta pierdere.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.