Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Victoria and Albert Museum
1.244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enrico Caruso o voce de aur 3/3
1.398 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vopsit, tesut si plapumarit-Japonia
813 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicolae Alexi
2.347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta confectionarii sabiilor
406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caderea ingerilor rebeli
725 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frida Kahlo: Viata unui artist -
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bustul lui Caesar Augustus
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portretul Adelei Bloch-Bauer -Gustav Klimt
659 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mihail Larionov
518 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Lady Justice ori Balanta Dreptatii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.02.2021  Adauga la favorite 336 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lady Justice, Justitia Oarba, Balanta Dreptatii, aceasta datand inca din Antichitate (perioada exacta este necunoscuta), fiind de fapt o reprezentare a zeitei Themis, ea fiind zeita legii si a dreptatii. Balanta pe care aceasta o are in mana sugereaza ideea de impartialitate, iar sabia sugereaza faptul ca stapanii sunt cei care au cea mai mare putere de decizie. Echivalentul grec al acestei statui este zeita Dike si reprezinta de fapt o alegorie a ideii morale de dreptate in sistemul juridic.

Justitia este astfel personificata prin intermediul acestei sculpturi, ea devenind un echilibru perfect intre dreptate si corectitudine, ideea pornind intai de la zeita Maat, apoi de la Isis din Egiptul Antic, apoi de la Themis si in cele din urma de Dike, toate fiind in esenta aceeasi idee insa imbracata in nume si culturi distincte. Sculptura in sine poate capata mai multe simboluri si din pacate nu ne putem referi la o exacta perioada de timp si nici nu-i putem determina o istorie legata de geneza sa. Antichitatea se pare ca ramane insa punctul de referinta, cat despre simboluri, campul este deschis pentru noi acceptiuni de ordin ideal. Asa cum am precizat la inceput, aceasta statuie este justitia.

Faptul ca ea este legata la ochi, arata ca justitia este oarba, ori ca ar trebui sa fie, daca o raportam la timpurile moderne, insa se spune ca in trecut cel care gresea nu era de iertat, indiferent de statutul sau social. Faptul ca statuia tine in mana balanta, iar cele doua talere sunt in perfect echilibru, arata ca nimic nu cantareste mai mult decat adevarul si cinstea, acestea avand greutate direct proportionala cu pedeapsa. Totodata sugereaza impartialitatea de care trebuie sa dea dovada un judecator.

Citeste si: Cele mai cunoscute si apreciate picturi din lume
Sabia tinuta in cealalta mana, poate capata mai multe sensuri: pe de o parte poate arata moartea, venita odata cu pedeapsa primita in urma greselii, pe de alta parte poate insemna puterea pe care justitia o are si pe de alta parte poate fi si simbolul stapanului, al liderului. Lady Justice a cunoscut de-a lungul vremii mai multe reprezentari, atat in marmura, in piatra, in bronza, asa cum veti putea vedea si in imaginile din galeria foto.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.