AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Aceasta este poate una dintre cele mai reusite opere de arta, imposibil de egalat din simplul motiv ca realizatorul sau a fost un maestru in sculptura faciala, transformandu-si opera de fata in cel mai de studiat bust din lumea sculpturii. Pana in prezent, nimeni altul nu a reusit sa il egaleze din acest punct de vedere. Statuia se afla in prezent la Muzeul Arheologic al orasului Olympia, unde a fost de altfel si descoperita. Sculptura dateaza din anul 343 inainte de Hristos, si este facuta din marmura pariana, fiind singura lucrare originala a lui Praxiteles care a supravietuit cu timpul si a fost gasita in Olympia, intacta la baza.
Are inaltimea totala de 2.10 metri si a fost creata pentru comemorarea tratatului de pace dintre Eleni si Arcadieni, in cinstea sacrului Altis. Mai tarziu a fost mutata la templul Hera, unde de altfel a si fost gasita in anul 1877 dupa Hristos. Sculptura in sine este considerata ca fiind „diamantul Olympiei" si il reprezinta pe Hermes, ca si mesager al zeilor pe pamant, tinandu-l pe micul Dionysos in brate, care incearca sa ii ia ceva din mana. Povestea concretizata in aceasta statuie este dupa cum urmeaza: Themele, mama micului Dionysos, a murit de teroare in momentul in care Zeus i s-a infatisat in toata splendoarea lui, plin de fulgere. Se stia ca Themele este insarcinata la acel moment dat, asadar Zeus a luat copilul si l-a dus nimfelor, alaturi de Hermes.
Cand micutul a inceput sa planga, Hermes i-a aratat un obiect stralucitor, pentru a-l face sa taca. Hermes este infatisat in sculptura ca fiind lent, in nemiscare, dar plin de masculinitate, odihnindu-se la trunchiul unui copac, iar pe buzele sale, adapostite de o umbra se poate observa inceputul unui zambet fin. Gura delicata este realizata in constrast cu nasul sau, iar parul este ciufulit, haotic si deasemenea in constrast cu culoarea sa, care ar crea impresia de moliciune si gingasie. Sculptorul Praxiteles se dovedeste a fi de neegalat in arta sa de a da forma marmurei, fiind singurul in stare sa o faca sa arate asemeni carnii umane. Umbrele si toate detaliile statuii denota acest fapt, motiv pentru care de altfel a si devenit atat de faimoasa.
Un alt detaliu care face sculptura atat de unica, este si faptul ca creatorul sau, din dorinta de a da viata marmurei, implicit statuii uita de toate regulile de simetrie, ignorandu-le in mod expres, reusind sa il infatiseze pe Hermes cam in trei posturi din aceeasi bucata de marmura: daca este privita din fata, statuia are un chip calm, daca este privita din stanga are un chip intunecat iar daca este privita din dreapta are un chip zambitor.