In epoca sa, Eminescu a fost cunoscut in primul rand ca jurnalist, unul de top, probabil cel mai important al acelor ani.
Un jurnalist incisiv care pleda pentru cauza nationala in orice situatie. Puterea lui de influenta a fost foarte mare, dovada ca de opiniile sale tineau seama cei care conduceau tara, iar puterile straine il urmareau.
Pe langa activitatea sa de jurnalist, el a fost si un pionier al sociologiei. Teoria sa, numita Statul Organic, a fost preluata mai tarziu de Mihail Manoilescu, unul dintre cei mai mari economisti romani, fost Guvernator al Bancii Nationale, in ceea ce s-a numit Noua Teorie a Protectionismului Economic, teorie care a stat la baza dezvoltarii accelerate a Braziliei, in urma cu cateva decenii.
Impreuna cu jurnalistul si scriitorul Miron Manega, director editorial al revistei Certitudinea si purtator de cuvant al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, in acest episod al serialului VIATA LUI EMINESCU, varianta necenzurata, vom contura profilul sau de jurnalist si sociolog.
Serialul este realizat cu suportul domnului Ioan Curtean de Hondol si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
https://daniel-roxin.ro