Capitala Daciei a fost stabilita la Ulpia Traiana Sarmizegetusa Dacica, in Tara Hategului, la 42 km. sud de vechea capitala din Muntii Sureanu.
pentru buna organizare si exploatare a bogatiilor Dacia va fi impartita in vremea lui Hadrian (117-138) in doua: Dacia Inferior cu capitala la Drobeta si Dacia Superior cu capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Aceasta organizare se va mentine pana in timpul lui Marcus Aurelius (161-180), cand Dacia va fi impartita in 3:
– Dacia Porolisensis, cu capitala la Porolisum
-Dacia Apulensis, cu capitala la Apuluim (Alba Iulia)
– Dacia Malvensis cu capitala la Malva
Aceste 2 componenta ale Daciei erau conduse de un guvernator care se numea Legatus Augusti Dacianum Trium.
Imparatul roman Severus Alexander va institui Concilium (consiliul) celor 3 Dacii.
ROMANIZAREA
Etape:
Etapa preliminara (preromana) aproximativ sec. I i. Hr. – sec. I d.Hr.
Etapa romana: 106-271,274,275
Etapa postromana, postaureliana: 271, secolele VII-VIII d.Hr.
Conditii:
Incadrarea totala sau partiala a teritoriului respectiv in granitele Imperiului Otoman
Integrarea teritoriului in granitele Imperiului Otoman pe cateva generatii (106-271, 274,275; Dobrogea 28,46-602)
Contactele anterioare (sec. I i. Hr. – sec. I d.Hr.)
Existenta unui stadiu avansat al civilizatiei autohtonilor care sa le permita receptarea valorilor materiale si spirituale romane
Existenta unei populatii numeroase neromane dornica sa se romanizeze
asigurarea unui climat pasnic, favorabil romanizarii.
Factorii romanizarii:
Armata si administratia, ca factori permanenti
armata formata din: legiuni formate din cetateni romani(legiunea a 13-a gemina, a 5-a macedonica), si trupe auxiliare (aele, cohorte, formate din necetateni romani)
efectivele de 45,000-50,000 oameni
unitatile militare erau cantonate in castre
2. Urbanizarea
-in Dacia s-au creat numeroase orase romane, care in functie de organizare si drepturi erau impartite in: colonii (orase cu rang superior, organizate dupa modelul Romei)
municipii (centre urbane cu rang inferior)
metropola (un singur oras a intrunit calitatile de metropola: Ulpia Traiana Sarmizegetusa Dacica)
3. Veteranii, proveniti atat din legiuni cat si din trupe auxiliare
4. Legislatia si dreptul
212 imparatul Carocola printr-un act acorda cetatenie tuturor strainilor reprezentand un moment important in procesul romanizarii :Constitutia antoniniana
5. Activitatea economica: agricultura, mestesugul, comertul, exploatarea aurului, argintului
6. Religia
7. Cultura – invatamantul, arta, s-au descoperit numeroase obiecte de scris: table cerate, condei
8. Colonistii
RETRAGEREA AURELIANA
In a doua jumatate a secolului al-III-lea, in conditiile in care imperiul era atacat din toate partile imparatul roman Aurelian hotaraste in anul 271, sa retraga din Dacia armata si administratia, proces incheiat in 274 dupa unii istorici, 275 dupa altii.
Retragerea aureliana nu va duce la incetarea romanizarii, ea va continua si se va incheia in secolele VII-VIII era noastra.
In rastimpul de la retragerea aureliana pana la incheierea procesului de formare a poporului si a limbii romane pe teritoriul Daciei au trecut numeroase popoare migratoare:
gotii – popor germanic, primii migratori care s-au asezat in Dacia, atestati arheologic de Closca cu puii de aur, de la Pietroasele (descoperita in sec. 19), de mormantul princiar de la Apahida, de Necropole; in 376 au fost infranti de huni si alungati peste Dunare
hunii – care stabiliti in Campia Panonica (Ungaria), condusi de Atilla vor face numeroase incursiuni inclusiv in Dacia; dupa 453 hunii se vor destrama
gepizii – popor germanic asezati in Panonia
avarii – originali din Mongolia, in sec. 7 se stabilesc in Campia Panoniei de unde vor face dese incursiuni inclusiv in Dacia
slavii – incep sa vina in Muntenia si Moldova in sec 6 de unde vor face numeroase expeditii in Imperiul Bizantin. In sec. 7, 602, vor rece in numar foarte mare in Peninsula Balcanica separand astfel romanitatea orientala din nordul Dunarii de cea din sudul Dunarii, care a fost asimilata de slavi.
Anul 602 marcheaza si incetarea stapanirii romane in Dobrogea.
bulgarii – au migrat la sfarsitul sec. 7 la sudul Dunarii unde au intemeiat un stat puternic contribuind si mai mult la separarea romanitatii orientale.
Popoarele migratoarea aflate la un nivel inferior de dezvoltare daco-romanilor, nu au putut sa influenteze prea mult evolutia acestora, in cele din urma fiind asimilati; totusi limba romana va fi influentata de slavi.