Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  In interiorul imperiului McDonalds
887 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pasoptismul
1.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CRYPTOPIA
148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul Parapsihologic (2) - Protectia psihica - RO HD
1.508 vizite - 0 comentarii
adaugat de Lary
 
  O calatorie in lumea lui Florin Zamfirescu
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele pierdute ale Medicinei Tibetane
529 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Patologie(SUA 2008) Crima
1.032 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gasland - Extractia gazului de sist
766 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria antica a ciocolatei
182 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frumusete salbtica -Japonia
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Imhotep

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.01.2021  Adauga la favorite 295 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Imhotep a fost o persoana despre care multa vreme istoricii s-au intrebat daca a fost reala sau este un zeu. In urma cercetarilor arheologice s-a descoperit ca Imhotep a existat cu adevarat. A fost arhitectul regal al regelui egiptean Djeser/Joser(Zoser) si a construit prima piramida (in trepte) la Saqqara/Sakkarah, pana la el regii fiind ingropati in mastabe, uriase ridicaturi facute din caramizi de lut.

La inceput monumentul era doar o mastaba clasica, peste o camera funerara subterana, ce ajungea pana la 28 m adancime, accesibila printr-un put. Intrarea in aceasta camera a fost sigilata cu o lespede de granit cantarind trei tone. Sub indrumarea marelui vizir Imhotep, constructia a fost extinsa si inaltata in mai multe etape, de parca arhitectul antic ar fi incercat sa vada pana unde se poate merge. Unii experti apreciaza ca monumentul funerar a fost conceput ca o replica a palatului in care Djoser a trait in timpul vietii. Multe dintre piramidele egiptene ulterioare sunt construite dupa planuri de o precizie uluitoare, insa in cazul piramidei in trepte de la Sakkarah nu se poate vorbi de asa ceva, ci, mai degraba, de un experiment arhitectural. Constructia initiala a fost alungita si inaltata succesiv, proces care a necesitat aducerea a peste 200.000 de tone de piatra, pana cand Imhotep s-a declarat multumit. Ridicand mastabe din ce in ce mai mici, una peste alta, s-a ajuns la forma prezenta, cu sase niveluri, si o inaltime de 60 m. Structura propriu-zisa a fost ulterior acoperita cu calcar, piatra care, dupa cat se pare, a fost utilizata pentru prima oara la constructia de piramide chiar la Sakkara. Blocurile erau asezate cu grija, astfel incat sa redea efectul vizual al treptelor si chiar sa corecteze eventualele defecte. In opinia arheologilor, constructia in trepte nu e intamplatoare, dorinta arhitectului fiind de fapt aceea de a realiza o scara pe care sufletul faraonului sa poata urca la cer.


Piramida in trepte de la Sakkara, Egipt
In jurul piramidei in trepte, Imhotep a ridicat un intreg complex, ce include mai multe temple si pavilioane legate prin tuneluri, precum si statui ale lui Djoser, insa pana in prezent doar o parte a acestui vast ansamblu a fost scoasa la lumina. In timpul lucrarilor de excavare desfasurate la inceputul secolului trecut, in camera funerara s-a descoperit o statuie a faraonului Djoser, pastrata astazi la Muzeul National din Cairo. Camera este partial acoperita cu placi ceramice de culoare albastra, iar inscriptiile de pe pereti demonstreaza ca era vorba de o incinta funerara. Unele dintre ziduri sunt impodobite cu sculpturi reprezentand capete de cobra, asa-numitele „uraei", simbol al vietii noi si reinvierii, des intalnite in Egipt.

Gratie talentelor sale multiple, nu doar a ajuns pe culmile puterii, dar a si ramas in istorie drept primul arhitect[1] si inginer[2] din lume, pionier al medicinei[3], poet[4] si astrolog, fiind considerat primul geniu al planetei. Intr-unul din articolele sale, Jacqueline Prager informeaza ca Imhotep inseamna “cel care vine in pace"[necesita citare], iar biografia sa nu contine elemente care sa justifice portretul negativ care i s-a facut( mai ales in cultura hollywodiana prin filmul "Mumia"). Desi se cunosc atat de multe lucruri despre ceea ce a facut in timpul vietii sale, datele sale biografice sunt extrem de controversate.


Statuia lui Imhotep de la Muzeul Luvru
Se stie cu siguranta ca a fost ridicat la rangul de mare vizir in timpul domniei lui Djoser (2630-2611 i.Hr.), cel de-al doilea rege al celei de-a treia dinastii egiptene. Data nasterii sale nu poate fi decat estimata, astfel ca ea variaza in functie de documentele consultate. In schimb, cele mai multe surse afirma ca el ar fi venit pe lume la Ankhtowe, o suburbie a orasului Memphis. Tatal sau era un anume Kanofer, de profesie arhitect, iar mama sa se numea Khreduonkh. Izvoarele antice mentioneaza de asemenea o sotie, pe nume Ronfrenofert. Dupa cate se pare, Imhotep a trait pana la o varsta inaintata, murind abia in vremea regelui Huni, care a domnit intre anii 2599 - 2575 i.Hr. Desi avea un rang inalt, Imhotep este descris ca un om modest, infatisat cel mai adesea ca un scrib asezat pe un scaun simplu, fara bijuterii sau haine somptuoase, tinand un papirus pe genunchi. Dupa disparitia lui (caci nu i s-a gasit mormantul si nu exista vreo o inregistrare scrisa a mortii sale), a fost zeificat gratie numeroaselor cunostinte pe care le-a adus egiptenilor (printre care si in medicina). Este considerat echivalentul aproximativ al lui Asclepios/Esculap, din mitologiile greaca/romana.

Arta construirii piramidelor al carei inovator a fost Imhotep a continuat si s-a dezvoltat, atingand culmile perfectiunii o data cu Marea Piramida a lui Keops, dar ulterior s-a renuntat la aceste monumente funerare, faraonii fiind inmormantati apoi in cripte sapate in piatra, in Valea Regilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.