AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Games
Cea mai cunoscuta varianta - in Romania - este probabil, cea in care se impart cate 5 carti tuturor jucatorilor, fiecare jucator avand dreptul sa schimbe ulterior cel mult 3 carti, in speranta formarii unor formatii castigatoare. Pokerul (poker englez) este un joc de carti al carui scop este acela de a castiga pariuri colectand cea mai inalta mana de poker posibil folosind 4 (versiunea veche clasica), 2 sau 5 carti sau obligand toti adversarii sa inceteze participarea la joc.[1]
Jocul de poker, a castigat foarte multa popularitate in ultimii ani la nivel global si a devenit de la o activitate recreationala practicata de grupuri mici de persoane, o industrie in care se invart milioane de dolari.
Odata cu anul 2005 a inceput sa ia amploare si in Romania jocul de Texas Hold'em care acum a depasit ca popularitate varianta clasica cu cinci carti care mai este populara doar in randul persoanelor mai in varsta.
Formatiile de carti castigatoare sunt, in ordine crescatoare:
Formatiile de carti castigatoare sunt, in ordine crescatoare:
o pereche (doua carti la fel, ex: 2 asi);
2 perechi;
3 cuie (brelan) (ex: 3 valeti);
quinta (cartile sa fie in ordine crescatoare, ex: 10, J, Q, K, A);
culoare (toate cartile sa fie de aceeasi culoare, ex: cupa);
full house (3 de un fel si 2 de un alt fel);
careu (4 carti de acelasi fel, ex.: 4 de 10);
chinta mica (cartile in ordine crescatoare, dar si de aceeasi culoare;)
chinta mare (roiala) (cartile sa fie in ordine crescatoare, de aceeasi culoare, de la 10 la A).
Daca niciun jucator de la masa nu are o astfel de formatie, castiga cel cu cartea cea mai mare.
Alt aspect specific acestui joc este cacealmaua. Se spune ca un jucator bun de poker nu are nevoie de un noroc exceptional pentru a castiga, deoarece ii poate analiza pe ceilalti jucatori de la masa si isi poate da seama cine are carti bune si cine nu, drept care poate supralicita sau se poate retrage, judecandu-si mai degraba adversarii decat propriul succes, de a fi obtinut o mana de calitate.