Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  O scurta istorie a inghetatei
1.468 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Cum se fabrica inghetata Betty Ice ?
2.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre limba dacilor
1.899 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grecia necunoscuta - Crezi ca stii totul despre Grecia ?
258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  IONUT DRAGOTESC in dialog cu DAN PURIC
1.442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Repartitia, dragostea mea
1.058 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iluzie si realitate
716 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce spune Biblia despre astrologie si horoscop
1.483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Invatatorul -
696 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Cum a fost faurit „omul nou"
979 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Despre inghetata

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.08.2020  Adauga la favorite 481 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inghetata
inghetataDoar dorinta oamenilor de a realiza un miracol poate explica aparitia inghetata cu aproximativ 4.000 de ani in urma in Mesopotamia fierbinte, unde nobilii aveau case de gheata pentru depozitarea ghetii. Gheata a fost dusa la masa fiarelor egiptene de Nil. Se stie ca in secolul al V-lea. BC in Atena au vandut bile de zapada cu miere si fructe de padure. Pentru Nero, zapada a fost colectata de la varfurile muntilor, iar gheata de fructe a fost pregatita cu miere si nuci. In secolul al IV-lea. BC Persii au reusit sa construiasca structuri in care gheata colectata in timpul iernii sau adusa din varfuri de munte a fost tinuta toata vara. In Persia a aparut un prototip de inghetata moderna - o farfurie de apa de trandafir inghetata, sofran, fructe si benzi de aluat subtire asemanatoare cu vermicelli.
Dispozitivul pentru prepararea inghetata a fost inventat in China cu mult inainte de aparitia frigiderelor. Ingredientele au fost plasate intr-un container mare cu un amestec de gheata si sarepetre. In Franta, in loc de salam, s-a folosit sare. Principiul de functionare al primului „morozhennits“ simplu - deoarece apa sarata ingheata la temperaturi sub zero, amestecarea unei cantitati mari de gheata cu sare dulce ajuta se raceste amestecul la temperatura de zero, ceea ce este suficient pentru inghetata. Prima reteta de inghetata a fost publicata in cartea de limba engleza din 1718. La mijlocul secolului al XIX-lea, Inghetata din Anglia a devenit disponibila pentru toata lumea, deoarece o gheata a fost transportata din Norvegia. In Rusia, mancarea preferata in caldura era o pivnita inghetata planificata.
Datorita inghetatei, a aparut o bautura crema-sifon (abreviata din suc de inghetata). Inghetata a fost singura bucurie permisa duminica in America puritana a secolului al XIX-lea, cand bauturile alcoolice si nealcoolice au fost interzise. Ceva de gheata pentru inghetata conica a aparut in America in 1904. Potrivit legendei, la targ vanzatorul de inghetata a iesit din placi de carton. Un vanzator de vafe din Siria, care a lucrat in apropiere si a suferit o lipsa de clienti, sa oferit sa coopereze si sa vanda inghetata in vata.

In anii 1950 sa constatat ca este posibil sa se dubleze cantitatea de aer din inghetata si, prin urmare, sa se reduca cantitatea de lapte din fiecare portie. Aproximativ in acelasi timp, au aparut frigidere industriale si la preturi accesibile, ceea ce a facut inghetata un tratament ieftin. Astazi, liderii de a manca inghetata sunt Statele Unite, unde fiecare persoana are 23 de litri de inghetata pe an.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.