Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Secretele crestinismului
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele egiptene la Vatican
133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SUA: Secretele atacurilor din 11 septembrie 2001
330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele celui mai bine conservat oras medieval BRUGES
377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chivotul legamantului: Secretele Bibliei
295 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Voi cu Voicu. Secretele lumii, ascunse la Vatican
948 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in cetatea Vaticanului ep 2
419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul Ierusalimului: Templul lui Solomon |
236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce a fost atat de important podul medieval din Londra
156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele Japoniei
934 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Secretele Colosseumului din Roma

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.08.2020  Adauga la favorite 405 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cum a aparut Colosseumul

Dupa moartea lui Nero, Vespasian a inceput construirea Colosseumului, cunoscut la inceput sub numele de Amfiteatrul Flavian (deoarece Vespasian era fondatorul dinastiei Flavian), locul unde aveau sa se celebreze evenimentele importante, dar ce avea sa devina si gazda luptelor intre gladiatori, desi acestea aveau deja o istorie de cateva sute de ani.

Vespasian a realizat acest loc in dorinta de a impresioana, dar si pentru a-si face cetatenii fericiti. Cu ajutorul unei armate de sclavi, in zece ani Colosseumul a fost gata, insa sub conducerea lui Titus, fiul lui Vespanian. Se spune ca mii de oameni au muncit la constructia grandioasa in care incapeau 50.000 de persoane.
Dupa moartea subita a lui Titus, fratele sau Domitian a adaugat Colosseumului camerele inferioare subterane numite Hypogeum.

Cum a fost construit

Colosseumul, o cladire colosala si un centru de divertisment impresionant, ne aminteste si astazi de succesul incredibil al romanilor in ceea ce priveste arhitectura.


Cladirea poseda caracteristici uimitoare arhitecturale, atat in privinta designului interior, cat si cel exterior, detalii care uimesc oamenii moderni. Cu toate acestea, nimeni nu stie cui trebuie sa multumim, pentru ca numele arhitectului este necunoscut.

Avand in vedere faptul ca aici urmau sa aiba loc evenimente sportive, arhitectii au ales forma eliptica tocmai pentru a impiedica jucatorii, mai exact gladiatorii, sa se retraga in colturi in timpul luptelor si pentru a le permite spectatorilor sa fie cat mai aproape de centrul actiunii.
Initial, cladirea a avut trei etaje, insa Marcus Aurelius a mai adaugat unul cand a renovat-o in anul 230. Primele trei aveau cate 80 de arcade fiecare, ce au fost impartite prin piloni.

In ceea ce priveste materialele de constructie, s-au folosit tuf (o piatra calcaroasa, formata prin acumularea si consolidarea cenusii provenite dintr-un vulcan), caramida din argila rosie (un tip de caramida mai mica si mai subtire decat cea folosita in vremurile noastre), opus Cementicium (un fel de beton), ce a reprezentant un "adeziv".

Pentru interiorul Colosseumului s-a folosit un anumit fel de marmura, travertine, iar pentru podeaua arenei scanduri din lemn.

Podeaua era din lemn, insa deasupra era nisip adus din dealul Monte Mario, astfel incat sangele luptatorilor sa fie absorbit inainte de a ajunge la scanduri.
Materialele au fost foarte bune, avand in vedere ca, desi se observa trecerea timpului, Colosseumul este in picioare si astazi.

De asemenea, la etajul arenei existau usi secrete pentru a permite animalelor si gladiatorilor sa intre in arena prin surprindere. Cand existau animale in arena, in jurul podiumului se ridica un gard de lemn pentru a proteja privitorii.

Unde statea imparatul

Publicul era asezat pe mai multe niveluri, in functie de rangul fiecaruia. La primul etaj se aflau imparatul si apropiatii sai, la urmatorul cetatenii bogati si abia apoi stateau saracii. Cei care veneau la aceste spectacole prezentau la intrare un fel de card si apoi erau redirectionati catre locurile lor.

Desi este atat de vechi, Colosseumul are un succes la fel de mare acum ca si atunci cand a fost construit.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.