AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Games
Jocul si Obiectivele – Introducere
Whist-ul este un joc care se joaca “la culoare" si este compus din Subjocuri Simple (subjocurile de 1 si de 8) si Subjocuri cu Atu (subjocurile de 2,3,4,5,6 si 7). Concret, se joaca in functie de simbolul primei carti aruncate pe masa si in functie de tipul de Subjoc din momentul respectiv.
La fiecare Subjoc un jucator primeste un anumit numar de puncte daca a facut exact numarul de maini licitate. Obiectivul jocului este de a acumula un punctaj cat mai mare la finalul jocului.
Se incepe cu subjocurile de 1. Se joaca tot atatea subjocuri de 1 cati jucatori sunt la masa.
Apoi, numarul de carti impartite fiecarui jucator creste cu una, pana se ajunge la 8. Se joaca tot atatea subjocuri de 8 cati jucatori sunt la masa.
Apoi, numarul de carti impartite fiecarui jucator scade cu una, pana se ajunge la 1. Se joaca tot atatea subjocuri de 1 cati jucatori sunt la masa.
Exemplu pentru 4 jucatori la masa:
1 – 1 – 1 – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 8 – 8 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 – 1 – 1 – 1
Subjocurile de 1 si de 8 sunt Subjocuri Simple.
2,3,4,5,6 si 7 sunt Subjocuri cu Atu. La aceste jocuri, prima carte din cartile neimpartite se intoarce cu fata in sus. Culoarea acelei carti va fi Atu-ul.
Parierea
La inceputul fiecarui subjoc, fiecare jucator, incepand cu primul, spune cate maini crede ca va face. Suma mainilor pariate de jucatorii de la masa nu trebuie sa fie aceiasi cu suma cartilor impartite in acel subjoc. De aceia, de regula, ultimul jucator este dezavantajat, mai ales la subjocurile de 1. Acesta este motivul pentru care, pe rand, fiecare din jucatori va fi ultimul.
Scopul este sa castigi exact atatea maini cate ai pariat pentru a putea lua puncte. Orice castigi in plus sau in minus se depuncteaza.
Reguli de Joc
Subjocurile Simple:
Subjocurile de 1 si de 8 sunt Subjocuri Simple .
Primul jucator arunca o carte. Ceilalti sunt obligati sa dea o carte de aceiasi culoare (trefla, inima, frunza sau romb). Cartea cea mai mare ia mana. Daca un jucator nu are carte de culoarea respectiva poate da orice alta carte, dar acea carte nu valoreaza nimic. Cel care castiga mana este cel care incepe mana urmatoare daca mai sunt carti in joc.
Subjocurile cu Atu:
2,3,4,5,6 si 7 sunt Subjocuri cu Atu. La aceste jocuri, prima carte din cartile neimpartite se intoarce cu fata in sus. Culoarea acelei carti va fi Atu-ul.
Primul jucator da carte. Ceilalti sunt obligati sa dea o carte de aceiasi culoare. Cartea cea mai mare ia mana. Daca un jucator nu are carte de culoare respectiva este obligat sa dea un Atu. In acest caz Atu-ul cel mai mare dat pe masa ia mana. Daca un jucator nu are nici Atu, atunci poate da orice alta carte, dar acea carte nu valoreaza nimic. Cel care castiga mana este cel care incepe mana urmatoare daca mai sunt carti in joc.
Punctajul
Un subjoc se termina cand toate cartile din mana au fost jucate.
Jucatorii care au facut exact cat au licitat primesc 5 pct. + numarul de maini facute. Exemplu: 3 maini licitate si facute = 8 pct.
Daca nu ai facut cat ai licitat, mainile facut in plus sau in minus se scad.
Exemplu: ai licitat 3 si ai facut 2 = -1pct. Daca ai licitat 3 si ai facut 6 = -3 pct.
Un jucator care pariaza corect 5 jocuri la rand (jocurile de 1 se exclud) va fi premiat cu 10 pct.
Un jucator care pariaza gresit 5 jocuri la rand (jocurile de 1 se exclud) va fi premiat negativ.cu -10 pct.
Variatiuni de joc
Jocul de Whist se joaca de regula incepand cu Subjocurile de 1. Acestea sunt jocuri de tip 1-8-1. Se mai poate juca si incepand cu subjocurile de 8. Aceste sunt jocuri de tip 8-1-8.