Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  20 din cele mai mari animale din toate timpurile
45 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egiptul antic - trei mii de ani de istorie
519 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 10 CELE MAI INALTE CLADIRI DIN LUME
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 cele mai scumpe greseli de transport din istorie.
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Japonia 1500 de istorie
446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari vase de croaziera din lume
566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wulingyan, Hunan – China
1.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A gasit K. Martinez mormantul pierdut al Cleopatrei?
507 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 cele mai misterioase descoperiri din Australia
323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  100 cele mai uimitoare descoperiri istorice
201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cele mai mari pandemii din istorie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.08.2020  Adauga la favorite 220 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Istoria celor mai mari epidemii din istorie nu este foarte lunga, insa, atunci cand acestea au aparut, dezastrul a fost de neimpiedicat. Cele mai mari epidemii din istorie s-au soldat cu milioane de morti, iar unele dintre ele fac inca mii de victime in fiecare zi. Cu toata dezvoltarea pe care a cunoscut-o medicina, aceste epidemii reprezinta modul prin care natura ne aminteste ca in ciuda celor mai mari eforturi ale noastre, ea a fost si va ramane in postul de control.

Poliomielita

Unde: Statele Unite ale Americii

Cand: A inceput in anul 1916 si a atins punctul culminant in 1952

Multi oameni de stiinta cred ca virusul poliomielitei dadea tarcoale de mii de ani, insa, in America inceputului de secol XX aceasta boala a creat o epidemie care a cauzat panica in intreaga tara. Prima aparitie s-a inregistrat in 1916, insa varful epidemiei a fost atins in 1952, cand s-au raportat peste 58 de mii de decese. Boala a afectat mii de oameni de-a lungul deceniilor, ducand la instaurarea panicii si a situatiilor de carantina prelungite. Dupa 1952, boala a omorat aproximativ 6000 de oameni si a lasat mult mai multi paralizati. Odata contactat, virusul nu avea leac, insa in 1950 Dr. Jonas Salk a inventat vaccinul impotriva poliomielitei. Multumita acestei inventii si altor vaccinuri eficiente, America nu a mai inregistrat cazuri de poliomielita din 1979.



Epidemia de variola

Unde: Americile colonizate

Cand: in anii 1600

Imediat ce Lumea Noua a fost descoperita de exploratorii europeni, multi dintre nativii americani au fost osanditi. Colonistii europeni au adus cu ei si boli la care ei dobandisera imunitate, dar la care nativii americani nu fusesera niciodata expusi. Fara o imunitate naturala, acesti nativi au fost vulnerabili in fata bolilor straine, in special a variolei. Odata patrunsa in randul populatiei native, variola s-a raspandit foarte repede pe continent si a contaminat nenumarate triburi locale. Se estimeaza ca au murit in jur de 90 de milioane de nativi americani din cauza acestei epidemii. Un vaccin impotriva variolei a fost in 1796, insa si azi mai sunt izbucniri ale acestui virus.


Epidemia de Ciuma Bubonica

Unde: Europa si Asia

Cand: Intre 1314-1351

Amintita adesea sub numele de „Moartea Neagra", cea mai mare pandemie de ciuma bubonica a ucis un numar foarte mare al populatiei in jurul anului 1300.

Ciuma bubonica incepuse sa dea tarcoale de ceva vreme, insa termenul de „Moartea Neagra" se refera la o perioada de timp de patru ani care a omorat aproape doua treimi din populatia Europei. Ciuma Bubonica este considerata a fi prima pandemie adevarata care s-a raspandit rapid si eficient cu ajutorul sobolanilor si a altor rozatoare la inceput, iar apoi de la om la om.

In mod deloc surprinzator, aceasta epidemie a perturbat complet societatea europeana, economia si politica, lasand o cicatrice adanca in istoria continentului.

Ca un lucru interesant trebuie amintit urmatorul aspect: sobolanii sunt purtatori de ciuma bubonica, insa exista un motiv indirect pentru care rozatoarele au ajuns sa raspandeasca atat de repede aceasta boala. In 1232 Papa a declarat pisicile ca fiind ale lui Satana. In urmatorii 100 de ani, milioane de pisici au fost strangulate, permitand sobolanilor sa se inmulteasca exponential fara nicio bariera din partea pradatorului lor natural.

: Ciuma lui Justinian

Unde: Constantinopolul erei bizantine

Cand: anul 540.

Imparatul bizantin Justinian este cel mai bine cunoscut pentru campania sa militara prin care a incercat sa readuca Roma antica la gloria de pe vremuri.

Cu toate acestea, in timpul acestei perioade circula o boala mai mortala ca orice razboi, care s-a raspandit in toata regiunea mediteraneana.

Ciuma si-a croit drum din capitala Bizantului, Constantinopol in anul 540, unde a devastat complet orasul antic. Conform anumitor rapoarte, cand a atins varful epidemiei, ciuma lui Justinian omora peste 5000 de persoane pe zi. Aproximativ 200 de ani dupa aceasta epidemie, boala a mai avut rabufniri ocazionale prin Europa si Asia, insa nici una nu a mai atins nivelul de la Constantinopol.

Epidemia de febra galbena

Unde: Philadelphia, Statele Unite ale Americii

Cand: 1793

In vara anului 1793, un vapor cu refugiati din Caraibe ajungea in Philadelphia, unul dintre cele mai mari si aglomerate porturi din America. Refugiatii aduceau cu ei febra galbena, o potentiala boala letala raspandita de tantari – lucru imposibil de prevenit avand in vedere umiditatea orasului si lunile calduroase de vara. Multi localnici au plecat din oras, insa se estimeaza ca in acea vara au murit peste 2000 de persoane din cauza febrei galbene.

Febra galbena exista si azi, cauzand un numar de aproximativ 30 de mii de decese anual, in special in tarile subdezvoltate din punct de vedere economic, unde tratamentul nu este de gasit.






Unde: Europa.

Cand: Anii 1600 si intre 1914 si 1918

Tifosul este o boala infectioasa extrem de contagioasa care se raspandeste cel mai usor si repede la populatia care traieste in cartiere aglomerate. In anii 1600, tifosul a inconjurat orasele europene si foarte curand s-a raspandit pe tot continentul, curmand peste 10 milioane de vieti.

A doua epidemie a aparut in timpul primului Razboi Mondial cand Romania, Polonia si Rusia si-au vazut soldatii decimati de boala. Din nou, raspandirea rapida a bolii infectioase poate fi pusa pe seama conditiilor de viata insalubre din timpul razboiului.



Holera

Unde: Asia, Orientul Mijlociu, Europa si America

Cand: din 1817 pana in prezent

Au fost 7 epidemii de holera inca din secolul al XIX-lea si pana azi, desi boala bantuie de mii de ani.

Holera fusese o boala comuna in unele regiuni din India, insa in 1817 comerciantii care calatoreau pe raul Gange au raspandit-o pe tot continentul. Pana in 1930 holera a ajuns si in tarile Europei si in America, cauzand mai multe explozii de epidemie. Cea mai severa epidemie de holera a aparut in Iraq, unde peste 18 mii de oameni au fost ucisi intr-o perioada de 3 saptamani in anul 1921. Din pacate, izbucniri ale holerei mai apar si azi, iar cifrele arata aproximativ 3-5 milioane de cazuri anual, cu un raport de 120 de mii de morti.



Epidemia de Gripa Spaniola

Unde: In intreaga lume

Cand: 1918

Epidemia de gripa care a curmat vietile a zeci de milioane de oameni pe parcursul unui singur an, a fost una dintre cele mai mari si mortale epidemii inregistrate in istorie.

In timpul acestei manifestari globale, despre care se estimeaza ca a infectat aproximativ o treime din populatia planetei, mai multi oameni au fost omorati de gripa decat au fost omorati in primul Razboi Mondial.

Gripa Spaniola a fost imprastiata in toata lumea de soldatii care se intorceau acasa, multi dintre ei infectati din timpul razboiului.

Aceasta epidemie globala a dus la inchiderea afacerilor, a scolilor si a lasat mii de copii orfani.

Aceasta tulpina speciala de gripa este similara cu tulpinile pe care le vedem azi, insa era caracterizata de acumularea excesiva de lichid in plamani.


Spital de campanie in timpul Gripei Spaniole
Cele mai mari epidemii din istorie: SARS (Sindromul Acut Respirator Sever)

Unde: Asia, America de nord si de sud, Europa

Cand: 2003

SARS provine din Asia si s-a raspandit rapid prin contactul cu fluidele unei persoane infectate, inclusiv picaturile microscopice de mucus sau saliva care ajung in aer prin stranut sau tuse. Din aceasta cauza, a crescut popularitatea mastilor chirurgicale purtate de oameni in locuri publice.

Sindromul acut respirator sever (SARS) a infectat foarte multe tari, raportul fiind de 8000 de persoane bolnave si 774 de decese inregistrate pana in iulie 2003, cand s-a reusit punerea sub control a epidemiei.



Cele mai mari epidemii din istorie: Ebola

Unde: Africa

Cand: 2014

Virusul fatal Ebola s-a transmis la oameni prin contactul cu animalele salbatice, iar apoi s-a raspandit rapid de la o persoana la alta in toata Africa centrala si de vest. Au mai fost si alte manifestari ale virusului Ebola in trecut, insa in 2014 a fost cea mai rea epidemie din istorie.

Boala s-a raspandit in sate si comunitati locale ca focul de preerie, populatia beneficiind de un sistem de sanatate sarac sau inexistent, lipsa infrastructurii punand bazele unei panici de amploare.

Foarte multi voluntari care au mers in Africa sa ajute la vindecarea bolnavilor s-au infectat si ei, iar rata de fatalitate s-a ridicat la 50% dintre victime. In trecut, rata de fatalitate a virusului Ebola a fost de 90% dintre cazurile de bolnavi, insa, la momentul respectiv nu s-a instaurat starea de epidemie.

Pana in noiembrie 2015, boala a curmat 11314 vieti. Noi cazuri de Ebola mai sunt si azi raportate, dar in cea mai mare parte boala este tinuta sub control pentru a nu se mai transforma intr-o epidemie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.