Fratilor, clipul de astazi e, intr-un fel, despre tineretea exploratorului Magellan dar mai mult despre cum sa faci bani in Evul Mediu si imediat dupa sfarsitul Evului Mediu, adica in secolul XVI. Voi vorbi despre drumul matasii, aventuri pe mare si rute comerciale dar si despre tineretea exploratorului Magellan pentru ca toate informatiile au fost luate din excelenta carte „Magellan" de Stefan Zweig.
Intrebarea e: De ce pleaca lumea departe? Eu sunt aici si mi-e bine. E cald, e moale si imi aduc astia pizza si carti direct la usa casei. De ce sa imi pun viata in pericol si sa plec acolo? De unde toata pasiunea asta omeneasca pentru teritorii necunoscute?
Pe vremea cand lumea in care traim inca parea imensa, misteriosa si imposibil de cartografiat, Fernando Magellan a plecat din Sevilla cu cinci mici ambarcatiuni ca sa inconjoare intreg pamantul. E una dintre cele mai indraznete si ambitioase calatorii intreprinse vreodata de om, poate chiar mai semnificativa decat aselenizarea si cu siguranta mult mai periculoasa. Douasute saizeci si cinci de marinari hotarati, puternici si experimentati au plecat din port si doar optsprezece s-au intors, la limita vietii si a puterilor omenesti, pe un vas aproape putrezit dar plin de marfa. Calatoria lor nebuneasca pare, in continuare, implauzibila, supraomeneasca... greu de crezut. Si totusi, dupa cum scrie Stefan Zweig:
„[...] nimic nu e mai bun decat adevarul care pare ireal! Dintotdeauna, marile fapte eroice ale omenirii au - fiindca se inalta atat de mult peste mediocritatea pamanteasca - ceva inimaginabil; dar mereu, prin incredibilul pe care il realizeaza, omenirea isi recapata increderea in sine."
Hai sa vedem cateva dintre aventurile nebunesti ale europenilor de la sfarsitul Evului Mediu si cum aratau visurile de imbogatire pe vremea aia.
Zaiafet