Caprifoiul este o planta agatatoare putin pretentioasa, putand decora cu brio locuri din gradina unde nu exista prea multe solutii.
Rezista foarte bine la ger.
Frunzisul este bogat verde-inchis, decorativ de primavara devreme pana toamna tarziu, putin afectat de canicula.
Caprifoiul nu ridica pretentii cu privire la expozitie, totusi se dezvolta bine daca beneficiaza macar pe o parte a zilei de soare direct.
In 5-10 ani poate atinge 8 metri inaltime si 1,5 metri anvergura.
Florile apar in buchete, initial alb imaculate, virand apoi usor spre crem. Pe toata durata infloririi emana un parfum exceptional.
Caprifoiul este o planta destul de viguroasa, insa, uneori, poate fi atacata de afide, tripsi si fainare.
Poate fi plantat in apropierea zidurilor, gardurilor sau poate fi folosit la acoperirea pergolelor.
Cum se inmulteste:
Prin marcotaj: ingropati superficial ramurile care ating pamantul, dupa ce indepartati frunzele din zona ce urmeaza a fi ingropata. Pana toamna vor aparea radacini.
Prin butasi verzi: faceti butasi de 4-5 ochiuri, pe care plantati-i apoi intr-un substrat aerisit si pastrat umed in permanenta. Indepartati florile si lasati doar o frunza in capatul superior.
Prin butasi semilemnificati: la fel, butasi lungi de 4-5 ochiuri, dupa incheierea infloririi, oferindu-le acelasi tratament ca butasilor verzi.
Caprifoiul infloreste cu adevarat fabulos doar daca este taiat corespunzator primavara.
Astfel, se vor indeparta uscaturile si ramurile bolnave.
Se vor separa lastarii principali, se vor descalci, ordona si lega.
Ramurile laterale de pe lastarii principali se vor scurta la 3-4 ochiuri. Aceasta operatiune asigura o inflorire mai compacta, iar tufa va avea un aspect mai „rotund".
Curatarea (tunderea) se va face doar primavara, putand astfel sa alegem din toate ramurile care au trecut iarna neafectate de ger.