Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Anul 1990 – Intre golani si criptocomunisti
611 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata Universitatii (Romania 1991) Istoric / 70 minute
1.475 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Michel Foucault
1.308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexandru Paleologu
482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Taranului Roman
705 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatiunea Overlord
533 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NOUA ORDINE MONDIALA | Conf. Univ. Dr. LAVINIA TEC, avoc
476 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucuresti 2014 filmare aeriana spectaculoasa HD
1.217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Biblioteca din Alexandria
745 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martie negru: Targu Mures 1990
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Piata Universitatii. Mineriada din 13-15 iunie 1990

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.06.2020  Adauga la favorite 339 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In dimineata zilei de 13 iunie 1990, pe la orele 3.00-4.00, fortele de ordine au distrus corturile celor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti si au facut arestari. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanti. In jurul orei 9.00, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit in piata scandand lozincile: „IMGB face ordine!", „Moarte intelectualilor!" si „Noi muncim, nu gandim!".

Cu toate acestea, s-au retras spre o alta zona necunoscuta. Pe strada paralela cu Institutul de Arhitectura, doua cordoane de trupe USLA au incercat sa protejeze un obiectiv format prin incercuirea pietei cu autobuzele din dotarea Politiei. La indemnul unor tineri, atmosfera s-a incins pana in momentul cand a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au atacat multimea.

Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntari violente intre manifestanti si fortele de politie; au fost incendiate autobuze, sedii ale Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI. La televiziune se citeste un comunicat al presedintelui Ion Iliescu, in care se afirma:

„Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirilor guvernului si ale televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita."

In seara zilei, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petrosani spre Bucuresti, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucuresti.

14 iunie. Ajunsi in Gara de Nord la ora 4.00 dimineata, minerii, condusi de Miron Cozma, au fost preluati de angajati ai SRI si ai altor servicii secrete si au fost orientati spre punctele nevralgice ale Capitalei. Un grup foarte mare a ocupat Piata Universitatii, pretinzand ca participa la refacerea rondurilor de flori distruse de corturile manifestantilor, pe platoul din fata Teatrului National.

Imediat au patruns in incinta Facultatii de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertatii de opinie, si au devastat o colectie – unica in Europa – de flori de mina si zacaminte geologice, precum si sediul Ligii Studentilor. O soarta asemanatoare au avut si Facultatea de Litere si cea de Matematica, precum si Institutul de Arhitectura Ion Mincu. Numerosi profesori au fost batuti, intre ei se numara si profesorii de lingvistica Grigore Brancus si Petru Cretia, acesta fiind agresat de indivizi care aveau la ei fotografia lui, pentru a-l identifica mai usor.

In zona, minerii au mai devastat sediile PNTCD si ale PNL, unde au pretins ca au descoperit valuta falsa si arme si de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o statie radio si aparate de birotica. Liderul studentilor, Marian Munteanu, a fost batut si aruncat apoi in fantana de la Universitate, dar a scapat cu viata. Alti lideri au avut o soarta asemanatoare. Toti intelectualii, barbatii cu barba, cei imbracati cu haine neobisnuite – in opinia minerilor – au fost batuti, arestati, urcati in dubele Politiei si interogati la o unitate militara din Magurele.

15 iunie. La orele pranzului minerii au fost urcati in autobuze si transportati la complexul expozitional Romexpo, unde seful statului, Ion Iliescu, le-a multumit pentru actiunea lor vitejeasca prin care au salvat democratia din Romania. Discursul sau a fost intampinat cu urale. Imediat dupa aceasta, minerii au fost condusi la trenurile care ii asteptau in Gara de Nord si transportati in Valea Jiului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.