Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Raiul si iadul in arta: Nasterea Renasterii italiene
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Artistii regali: Holbein, ochiul Tudorilor
341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria sunetului punk al rebeliunii
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria dansului Samba
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pieter Brueghel .
1.663 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Istoria Artei: Mesopotamia si Egiptul Antic (episodul 2)
393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Artei (episodul 1) - Arta Preistorica
353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Gainsborough: O colectie de 500 de picturi (HD)
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 fapte uimitoare despre Andy Warhol
334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Colierul cu Diamantul L’Incomparable
1.366 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Istoria circului si originile sale

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.06.2020  Adauga la favorite 441 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cum a ajuns circul in America
Istoria circului in America a inceput in anul 1792. Scotianul John Bill Ricketts a fost primul om care a adus un circ in SUA. El isi incepuse cariera la Hughes Royal Circus, la Londra, in anii 1780. A dus primul circ in Philadelphia, in 1792, iar un an mai tarziu, pe 3 aprilie 1793, tot aici, a fost ridicata prima cladire de circ. Astfel, la aceasta data a avut loc prima interpretare completa a circului american. Interesul era atat de mare incat pana si fostul presedinte american George Washington a participat la un spectacol din acel an. Un alt nume important din istoria circului american este Victor Pepin. La inceputul secolului al XIX-lea, acesta a fost primul american care a operat un circ major in Statele Unite. De asemenea, si Joshuah Purdy Brown a avut un rol important. Din 1825 el a folosit faimoasele corturi de circ pentru a organiza un spectacol. Cel mai cunoscut clovn american dinaintea Razboiului Civil a fost Dan Rice, care se bucura de o popularitate ridicata si era extrem de carismatic. Putem spune fara indoiala ca secolul al XIX-lea a fost cel mai de succes din istoria circului.
De altfel, tehnicile au fost imbunatatite si s-a mizat mult pe circuri calatoare, care au devenit o atractie in intreaga lume. Totusi, dupa primul si al doilea razboi mondial, interesul pentru circ a mai scazut, avand in vedere ca au aparut forme noi de divertisment. In special dupa al doilea razboi mondial, cand dezvoltarea televiziunilor a facut ca interesul pentru circ sa scada, iar gusturile publicului sa devina tot mai sofisticate.

Cirque du Soleil, un nume de legenda in istoria circului
Interesul pentru circ a revenit dupa 1970, cand oamenii din aceasta industrie au simtit ca este nevoia unei schimbari pentru a readuce la viata acest fenomen. Astfel, in Australia au luat nastere circurile asa cum le stim in zilele noastre, cunoscute drept circurile contemporane. Acestea combina cascadoriile traditionale cu tehnici teatrale pentru a pune in scena o anumita tema sau o poveste. Fata de precedentele circuri, accentul se pune pe personaje si pe povesti, iar decorurile sunt de-a dreptul impresionante, costumele sunt la inaltime si muzica este special adaptata.
Un nume de referinta in istoria circului este asadar Cirque du Soleil, care a luat nastere in anul 1984, in Quebec (Canada). Aceasta este probabil cea mai faimoasa companie din istoria circului si reuneste cei mai buni acrobati din lume. Anual, Cirque du Soleil are venituri de peste 800 de milioane de dolari. Ei au avut peste 90 de milioane de spectatori pana in acest moment si spectacolele au ajuns in peste 200 de orase de pe cinci continente.
Istoria circului in Romania
Prima atestare despre istoria circului in Romania dateaza din anul 1681. La acel moment, Constantin Filipescu-Capitanul, cronicarul Tarii Romanesti, a descris un pehlivan despre care amintea, in limbaj arhaic, ca “facea jocuri minunate si nevazute pre locurile noastre" si ca “punea in rand opt bivoli si se repezia iute si sarind peste ei, se da in vazduh peste cap, si cadea in picioare de ceia parte".
Acesti pehlivani erau de fapt niste acrobati care erau puncte de atractie la petrecerile domnesti si boieresti. Totodata, istoria mai consemneaza si mascaricii, cei a caror indatorare era binedispunerea stapanilor. Lucrurile au mai evoluat insa din secolul al XIX-lea, cand circul incepea sa capete o forma concreta si in Romania. Tara noastra a inceput sa fie vizitata de circuri externe, iar un exemplu in acest sens este “Teatrul de momite" din Viena, care a venit cu o reprezentatie de maimute dresate. Romanii din acele vremuri apreciau numerele de circ si trupe celebre veneau adesea in orase precum Bucuresti si Iasi. Prima tentativa de a infiinta un circ pe aceste meleaguri i-a apartinut italianului Theodor Sidoli, in anul 1864. Locatia era cea pe care se afla astazi Ateneul Roman, dar italianul a ramas fara sprijin financiar.
In 1888, pe langa Cheiul Dambovitei, a luat insa nastere primul circ din Bucuresti, infiintat tot de Theodor Sidoli. Era o afacere de familie, foarte apreciata in acele vremuri. Totusi, in timpul primului Razboi Mondial, caii acestei companii au fost rechizitionati. In plus, Cezar Sidoli, fiul lui Theodor, a murit in anul 1919 si astfel circul s-a desfiintat.
Circul de Stat Bucuresti a fost infiintat in cele din urma in 1954 si era situat pe Bd. Nicolae Balcescu, locul unde astazi se afla Teatrul National. Din 1961 s-a mutat in cladirea in care si astazi isi desfasoara activitatea Circul Globus Bucuresti. Cel mai cunoscut acrobat roman a fost Siminica, cel care a trait intre 31 octombrie 1936 si 27 septembrie 2018. El este considerat cel mai celebru comic al circului romanesc. S-a nascut intr-o cusca a leilor transformata in vagon de circ si si-a dedicat toata viata acestui fenomen.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.