Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Idee originala pentru un ghiveci de flori
303 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Replantare orhidee intr-un ghiveci mai mare
864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crusta alba din ghiveci
760 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recoltarea si pastrarea buchetului de lavanda
166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 plante la ghiveci usor de intretinut
819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele florilor minunate
1.188 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plante frumoase in ghiveci
340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfatul bunicului a ajutat!
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se sadesc seminte de rodii in ghiveci
1.266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lamaiul in ghiveci: ingrijire si altoire
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Lavanda in ghiveci

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.06.2020  Adauga la favorite 582 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Una din conditiile care trebuie indeplinite pentru a avea lavanda in ghiveci este un vas cu gura larga si de inaltime mare, de cel putin 40 de centimetri, dat fiind faptul ca lavanda are o radacina principala pivotanta care se duce mult in adanc, fapt ce confera lavandei rezistenta la seceta.

La varsta de 3-4 ani radacina principala a unei tufe de lavanda ajunge chiar si la 2 metri. In ghiveci se multumeste si cu mai putin, mai ales daca o tunzi si o stimulezi sa se dezvolte pe pe toata suprafata vasului. Lavanda in ghiveci formeaza o tufa aproape sferica. Ramificatiile sunt lungi de pana la 25-35 centimetri. Inflorescentele de lavanda se taie cu foarfeca, nu se rup.

Oficial lavanda este o planta care creste la altitudini de peste 500 de metri, dar se descurca si la ses. Este o planta permanent verde. Schimbarea frunzelor se face treptat, in timpul perioadei de repaus, cand o parte din frunzele batrane se usuca si cad.

Esentiala este temperatura. Vegetatia incepe la temperaturi mai mari de 10 grade Celsius si rasare la temperaturi de peste 15 grade, daca are umiditate suficienta. Lavanda rezista foarte bine la temperaturi de -15 grade Celsius, fara a fi acoperita cu un strat de zapada si la temperaturi de -30 grade Celsius, daca este protejata cu frunze si zapada.

iteste si: Trandafirii pitici. Cum ii ingrijesti

Locul perfect pentru lavanda in ghiveci este locul cel mai insorit din curte. Are nevoie de apa, dar suporta foarte bine seceta, mai ales in perioada de inflorire si sufera daca este udata in exces pentru ca pot fi afectate ireversibil radacinile. In ghiveci are nevoie de un sistem de drenate functional, cel mai bine este sa-i pui pietris (in strat care sa depaseasca marginea farfuriei) la baza vasului si sa o uzi punandu-i apa in farfurie, dar numai cata sa nu ajunga la radacina.

Citeste si: Amenajarea balconului, trucuri si idei

lavanda in ghiveci (2)Solul pentru lavanda in ghiveci trebuie sa fie sarac si uscat, specific pentru plantele din zonele secetoase colinare-muntoase. Rezultatele cele mai bune se obtin atunci cand lavanda se cultiva pe soluri adanci, bogate in calcar si permeabile. Suporta greu sau moare in solurile foarte nisipoase, grele si umede. Fertilizarea se face cu produse pe baza de azot.

Tufa de lavanda in ghiveci se simte bine in locuri ferite de curenti permeneti, deci este perfecta pe terase si bacoane, langa zidurile casei si pe langa garduri. Lavanda in ghiveci infloreste mai devreme decat cea din camp, tocmai pentru micro-climatul de care beneficiaza.

Dupa inflorire se pot taia ramurile. Este ideal sa tunzi ramuri partial inflorite. Le usuci si le tii in casa pentru aroma naturale. Tufa de lavanda in ghiveci este cea mai buna protecie impotriva tantarilor.



Daca vrei se rasadesti seminte de lavanda este ideal sa o faci primavara cand temperatura aerului se mentine constant la 14-15 grade Celsius. Semintele se amesteca cu nisip de rau umed si se tin afara pana incoltesc. Se amesteca periodic, pentru a nu face mucegai si se uda des. Cand incoltesc se seamana imediat in sol cald, cu grija. Pamantul de deasupra nu se preseaza pentru a nu rupe lastarul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.