Plaka este cartierul cel mai frecventat de turisti, unde tavernele, cafenelele si magazinasele se insira ca niste margele intr-un colier nesfarsit.
Este un labirint de stradute inguste cu cladiri in stil neoclasic, cu arcade si coloane. Din cand in cand, in curtile imobilelor de locuit dai peste un sit arheologic necalificat.
Cel mai pitoresc loc din Plaka este minusculul cartier Anafiotika. Cand ai patruns aici, ai senzatia ca ai iesit din metropola si te-ai teleportat pe o insula din arhipelagul Cycladelor. Numai ca, de la inaltime, nu vezi nici marea Egee, nici vulcanul din Santorini si nici morile de vant din Mykonos. Stradutele extrem de inguste sunt de fapt scari marginite de case albe, cubice, acoperite de boungavillea.
Cartierul a fost construit de mesterii din insula Anafi si alte insule grecesti chemati pentru restaurarea palatului regal.
Pana in anul 1922, populatia a fost eminamente insulara. Apoi s-au instalat refugiatii din Smirni (actualul Izmir, Turcia).
In momentul de fata, in cartier traiesc oameni in varsta carora nu prea le plac cohortele de turisti care le trec prin fata caselor. Daca le respectam linistea si nu-i fotografiem fara sa le cerem permisiunea, sunt chiar simpatici.
Monastiraki este principala destinatie de shopping in Atena. Pe strada Ermou care leaga Plaka de Monastiraki, ocolind Anafiotika, gasim magazine ale marcilor celebre de imbracaminte, incaltaminte si parfumuri.
Chiar langa statia de metrou, este intrarea in flee market, o strada lunga, plina cu magazine de suveniruri, maruntisuri, imbracaminte, incaltaminte, posete, rucsacuri, la cele mai mici preturi. In capatul strazii, daca mai ai resurse sa mergi pe jos, gasesti tot felul de antichitati: de la ibrice la covoare, de la bijuterii la portelanuri si mobila.
Nu degeaba se spune ca din Plaka in Monastiraki faci 10 minute pe jos daca esti singur si 3 ore daca mergi cu sotia.